Brüsszeli diplomata: Aknamezőn áll a magyar kormány

2023. március 04. 21:30

„Az Európai Bizottság több tagja nem hajlandó külön venni az igazságügyi reformot és a közérdekű alapítványok ügyét” – tette hozzá.

2023. március 04. 21:30
null

„Aknamezőn áll a magyar kormány, mert az Európai Bizottság több tagja nem hajlandó külön venni az igazságügyi reformot és a közérdekű alapítványok ügyét” – adta hírül szombati cikkében a Politico, meg nem nevezett brüsszeli diplomatára hivatkozva.

Mint a lap fogalmaz: egy másik ügyre rálátó személy ezt annyiban pontosította, hogy „a Bizottság prioritása, hogy egyszerre rendezzék a két ügyet”, de nem tartja teljesen kizártnak, hogy mégis legyen szétválasztás.

***

Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. március 05. 20:28
Ezekre kíváncsi vok. Most még ugathatnak. 2028 után mi mondjuk meg ,hogy akkor nem fizetünk. Nem lesz mit elvonni.
Hajnóczi Kristóf
2023. március 05. 17:01
Van egy kísértetiesen hasonló című írás a portfolio-n, https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20230304/aknamezore-allitotta-az-orban-kormanyt-az-europai-bizottsag-600804 ; ebben van sok ijesztő szöveg, de a legérdekesebb az, hogy, idézem: "a héten több olyan kuratóriumi tag kinevezéséről lehetett hallani, akik beazonosíthatóan kormányközeli üzleti körökkel állnak kapcsolatban, vagy maguk is felbukkantak már közbeszerzési ügyekben - fogalmazott egyikük, aki nem volt hajlandó megnevezni, kikre gondol. ... a kiterjedt magyar intézményrendszerben sok politikai és állami tisztség is van, amelyekre vélhetően ki kell terjeszteni az összeférhetetlenségi korlátokat. Többek között minisztériumi főosztályvezetőket, vagy akár a papíron független számvevőszéki vezetőket is eltiltanának, de szigorúbb bizottsági álláspontok szerint a parlamenti képviselőket is ki kellene zárni. Ráadásul az is felmerült, hogy egy tilalmi időszakot is bevezetnének, mivel a héten több kormánymegbízott is a kormányzati posztjáról lemondva maradt a kuratóriumban, ami a politikai elfogultság miatt problémás." Vagyis a most az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmények kuratóriumainak ügyében szélesítenék ki a célkeresztet, miután ott ugye utólag találtak ki valami mondavacsinált kifogást összeférhetetlenségre hivatkozva (de ugye ilyen csak nálunk van, sehol máshol az unióban), majd amikor a kormány rekordidő alatt lépett, akkor most már a kormány üzleti partnereivel kapcsolatban lévők, minisztériumi főosztályvezetők, parlamenti képviselők is kizárandók. Ha ez is megvan, azt is ki kell zárni, aki inkább a kormányzati posztjáról mondott le és a kuratóriumit tartotta meg (mert ugye nem átallott megtartani a pártpreferenciáját), és ha ez is megvan, akkor hat vagy négy évre kell csökkenteni a kuratóriumi megbízások időtartamát. Az a cikkből sem derül persze ki, hogy 1) mindehhez mi köze van akár a nekünk évek óta ki nem fizetett pénzek további visszatartásának, 2) mindehhez mi köze van akár a Bizottságnak, akár a Tanácsnak, 2) az alapítványi fenntartású magyar egyetemek Erasmussal külföldre menő hallgatóinak a fogadó országban a fogadó intézménybe beiratkozás után folyósítandó ösztöndíjához mi köze van a küldő intézmény fenntartói szerkezetének...
Robert69
2023. március 05. 16:03
Ez így is van, csak mi ott állunk vlahol a szélen. Az Eu meg gyalogol befelé rendületlenül......
formaegy
2023. március 05. 10:26
Az az EB aki egy büdös gyilkos náci bandából áll? Az a korrupt EB aki a legaljasabb korrupt gyilkos Leyennel az élen embereket gyilkoltat le? Menjetek a kurva anyátokba a hazaáruló rühes bandával együtt!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!