Kiderült, hány ukrán nem tért vissza Ukrajnába a menekülése óta

2023. március 02. 19:09

A munkaképes korú menekültek 50 százaléka vállal munkát az Unióban.

2023. március 02. 19:09
null

Sokszor lehet találgatásokat hallani és olvasni arról, hogy vajon mennyivel csökkenhetett Ukrajna lakossága 2022. február 24-hez, a háború kitöréséhez képest. A határátlépések száma megközelítette a 10 milliót, de mivel sokan visszatértek, nem volt világos, mennyi embert vesztett a megtámadott ország e kényszerű migráció következtében. 

Erre adott most választ Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa, aki az Euronewsnak arról beszélt: jelenleg 4 millió ukrán menekült él Európában az átmeneti védelemre jogosító mechanizmus segítségével.

Ez hatalmas kihívás Európának, de legfőképp azon tagállamoknak, amelyeket a leginkább érint az ügy, mint például Csehország. Észtország, Lengyelország vagy éppen Németország” – tette hozzá a svéd politikus. 

„Ha valaki egy éve, a háború kitörése előtt megkérdezte volna, hogy képesek lennénk-e négymillió menekült ellátására ebben a formában, nagyon kevesen válaszoltak volna habozás nélkül igennel. A kihívás méretéhez képest az eredmények hatalmasok” – mondta Johansson, aki szerint már több mint 600 ezer ukrán vállalt munkát Európában, további 400 ezren regisztráltak közfoglalkoztatotti státuszra.

Ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú menekültek fele belépett a munkaerőpiacra.

Ez nem rossz arány. De persze többet kell tennünk. Az iskoláinkban van 750 ezer ukrán gyermek. Ugyanakkor a lakhatás nagyon sok városban és régióban nagy kihívást jelen – kommentálta a fejleményeket az uniós biztos.

Nyitókép: az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2023. március 03. 08:16
Én egy fiatal ukrán csajt szívesen befogadok a lakásomba, ne mondják már, hogy ukránellenes vagyok. :)
amca
2023. március 03. 05:55
A francok,meg a bretonok feltalálták a 100 éves háborút. Fridrich der Zweite a 7 éves háborút. Az Unio,sic,a 30 éves háborút,anno. Most az U kránok is készülhetnek min. 7 éves háborúra. Tehát Irány a democsokratikus jurop. Min. bér 12 Euro.
OszkárOszi
2023. március 03. 00:57
https://www.youtube.com/watch?v=lw7Uw0BDspM
Camael
2023. március 02. 22:08
nem hiszem el ,hogy csak négymillió ukrán távozott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!