Új szint a katolikusellenességben: az FBI megfigyeli a tridenti misék résztvevőit

2023. február 12. 16:15

Egy volt FBI-ügynök által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az ügynökség a következő hónapokban fokozni akarja a „radikális, tradicionalista katolikusok” megfigyelését, mondván, hogy a „fehér nacionalisták” egyre inkább közös nevezőre jutnak a tridenti miséken részt vevőkkel.

2023. február 12. 16:15
null

Egy belső használatra szánt FBI-jelentés, amelyet a Szövetségi Nyomozó Iroda egyik elemzője készített a virginiai Richmondban, „a faji vagy etnikai indíttatású, erőszakos szélsőségeseknek” a „radikális-tradicionalista katolikus ideológia” iránti érdeklődéséről ír, ráadásul egy közismerten katolikusellenes szervezet tanulmányaira hivatkozik – írta a LifeSite.

„Az FBI Richmondban arra a feltételezésre támaszkodott, hogy a faji vagy etnikai indíttatású erőszakos szélsőségesek továbbra is vonzónak találják a radikális, tradicionalista katolikus ideológiát, és megpróbálnak kapcsolatot teremteni annak híveivel mind a közösségi médián keresztül, mind személyesen az imahelyeken” – idézi a jelentést a lap.

A dokumentum azt állítja, a valódi motivációját az az aggodalom adja, hogy a „radikális, tradicionalista katolikus ideológia” antiszemita, bevándorló- és LMBT-ellenes, szemlélete a fehér felsőbbrendűséget tükrözi, s ez veszélyt jelent az Egyesült Államok belbiztonságára. Arról is írt az elemző, hogy az ilyen katolikus ideológia hívei gyakran használnak a kereszteslovagokra vonatkozó utalásokat, illetve antiszemita nyelvezetet – amelyeket egyébként „az életpárti, fehér nacionalisták” is támogatnak –, és előnyben részesítik a latin misét, valamint a második vatikáni zsinat előtti tanításokat és hagyományokat.

A texasi Tyler püspöke, Joseph Strickland a LifeSite-nak azt nyilatkozta, hogy ezek a hírek alátámasztják azt a meggyőződését, hogy a társadalom tudatlan azzal kapcsolatban, mit jelent Jézus Krisztus igazi tanítványának lenni, vagy ahogyan jelenleg fogalmaznak, „radikális, hagyományos katolikusnak”.

„A mélyen elkötelezett katolikusok az utolsó emberek, akik miatt a hatóságoknak aggódniuk kellene. Igen, az elkötelezett, hagyományos katolikusok megvédik a meg nem születetteket és másokat, akik tehetetlenek, de az erőszakos támadások ellentétesek azzal, amit a radikálisan elkötelezett, hagyományos katolikusság jelent” – hangsúlyozta az egyházi elöljáró.

A LifeSite később azzal frissítette cikkét, hogy annak megjelenése óta az FBI közleményt adott ki, amelyben visszavonta a kiszivárgott feljegyzést.

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. február 14. 14:20
HÁT CSAK HADD' FIGYELGESSEN MISÉKET --AKÁR RÉGISZABÁSÚ TRIDENTI MISÉKET IS--AZ FBI!! RÁJUK FÉR! JAVUKRA VÁLIK.
mokány
2023. február 13. 13:49
A zsinat célja , a zsinatot meghirdető pápa szerint : múzeumba kell kerúlniük a múzeumba való dolgoknak . Vallási kérdésekre gondolt Ronkalli , és nem a főoltárokra .
21 gramm
2023. február 12. 20:49
A szabadság hazája.
Lajoss
2023. február 12. 19:52
..és ehhez mi közünk van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!