Londoni agytröszt: Modern tankjainak felét már elvesztette Oroszország

2023. február 16. 07:32

Az oroszoknak 1800 korszerű harckocsijuk maradhatott, a többi a nyugati szakértők szerint egy rozsdatemető.

2023. február 16. 07:32
null

Oroszország eddig valószínűleg kétezernél is több harckocsit vesztett az ukrajnai háborúban: ez a hadrendbe állított tankok legalább fele a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) becslése szerint. Hozzáteszik: a modernebb típusok közé tartozó T–72B3 és a T–72B3M harckocsik felét elvesztette, míg a T–80BV/U típusnak az egyharmadát.

A londoni székhelyű agytröszt úgy véli, a veszteség nyomán Oroszország a korszerűtlen, régebbi típusok használatára kényszerül. Henry Boyd, az IISS kutatója az orosz harckocsiveszteség tényleges számát 2000 és 2300 közé teszi, szerinte 1800 orosz tank maradhatott a hadrendben.

Moszkva szerint további ötezer tank vár bevetésre, ám Boyd úgy véli: ezek nagy része elavult

vagy működésképtelen, vagyis egy rozsdatemető. Az oroszok új fejlesztésű tankját (T–14 Armata) pedig egyelőre csak tesztelik. 

Az ukrán veszteségről szólva azt írják: az IISS 450–700 harckocsira becsüli számukat, szerintük 950 működőképes tankja maradhatott Ukrajnának, ám a nyugati szállítások küszöbön állnak. Szerintük a nyugati szankciók miatt Oroszországnak nagy nehézséget jelent a hadiipar felpörgetése: hiába növelik az ágazat költségvetési súlyát, mert egyre nehezebb az alkatrész-utánpótlás, véli a szervezet.

Nyitókép: felrobbant orosz harckocsi az ukrajnai háborúban (OSINTtechnical/Twitter)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AnyádSeSzeret
2023. február 16. 17:38
Azt írja ukránok eddig 450-700 közötti tankot vesztettek és van még 950 db. Akkor hadd kérdezzem már meg, ha háború elején volt ~1500 db tankjuk, akkor az eddig kapott több száz tankot nyugatról (legalább +500-at) nem tartozik bele a statisztikába? Vagy ezek még mind léteznek? Moszad jelentés is több ezer harcjármű (APC + tank) veszteséggel számol ukrán oldalon, de ezek is inkább becslések csak, mintsem pontos adatok. Én úgy gondolom, hogy 2022 áprilisa / májusa óta az ukrán veszteségek drámaian nőnek nap mint nap, az oroszok nem eszetlenül mennek be mindenhova (ugledari rész persze kivétel, de ez inkább parancsnoki hiba), a tüzérségi fölény továbbra is vitathatatlan.
Igazszó
2023. február 16. 12:24
Szar zsidó propaganda cuckoldkonzi mandis buzik tálalásában. Hazug is, szánalmas is.
Lmcwelt
2023. február 16. 12:24
Brit tudósok kimutatták a teve nem tud háton úszni. Arab tudósok azt is, nagyon nem is lenne rá módja! Brit hírszerzés..,
Vakfolt
2023. február 16. 11:17
Na baszd meg, most meg nem a lőszer fogyott ki, hanem a tankok. Hogy folyton kifogynak mindenből, közben meg azért csak van nekik. Én ezt nem értem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!