Nemzetközi botrány: Biden egy svájci lap szerint felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

2023. február 03. 10:00

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) köti az ebet a karóhoz, magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva. Egy CIA-tisztviselő szerint azonban a lap beszámolójának egyes állításai „teljesen hamisak”.

2023. február 03. 10:00
null

A múlt hónapban William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója titokban Kijevbe utazott, hogy egyeztessen Volodimir Zelenszkijvel egy amerikai békeajánlat kapcsán – adta hírül a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci-német lap csütörtökön, magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva.

Svájci-német lap: nagyjából Donbász régió méretű területet ajánlottak fel az oroszoknak

Az NZZ információi szerint Burns állítólag január közepén nyújtotta be a tervet, hogy véget vessen Amerika a 2022. február 24-én kezdődött háborúnak.

Az NZZ szerint a javaslat Ukrajna területének mintegy 20 százalékát ajánlotta fel az oroszoknak

– nagyjából az ukrajnai keleti Donbász régió méretét.

Az NZZ által megszólaltatott német politikusok szerint Biden el akart kerülni egy elhúzódó háborút Ukrajnában, ezért ajánlotta fel a területet a béketerv részeként. Amikor pedig Ukrajna és Oroszország is elutasította az ajánlatot, a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy Abrams harckocsikkal látja el Kijevet – írja a svájci lap.

Tény: az Egyesült Államok január 25-én jelentette be, hogy hosszas vita és mérlegelés után akár 31 darab M1 Abrams harckocsit is küld Ukrajnának. A jelentések szerint a tankok megérkezése hónapokig is eltarthat.

Állítólag az oroszok és az ukránok is elzárkóztak a javaslattól

Kijev állítólag elzárkózott a javaslattól, „mert nem akarják, hogy felosszák a területüket”, míg orosz tisztviselők szerint „hosszú távon úgyis megnyerik a háborút”  – jelentette a svájci lap.

Állítólag Moszkva is elutasította a javaslatot, de a Newsweek időközben megkereste az ukrán és az orosz külügyminisztériumot, hogy kommentálják a hírt. Cikkünk írásakor ennek kapcsán nincs újabb információnk.

A CIA is reagált a hírre, szerintük az állítások „teljesen hamisak”

Egy CIA-tisztviselő azonban a Newsweeknek elmondta: a Neue Zürcher Zeitung (NZZ), vagyis

De Sean Davett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes szóvivője is azt nyilatkozta a Newsweeknek, hogy az NZZ jelentése nem pontos.

***

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik/EPA/Makszim Sipenkov/AP/Ukrainian Presidential Press Office/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 332 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoth
2023. február 04. 00:49
A ruszkik meg az USA valszeg rég lepacsiztak hogy ukrajnát radirozzák le..közben tessék lássék kapnak 1+3+7+64+89+3+4+8+2+187+34+45csajkáttankotgenerátortkanálgépetbiciklitrohamsisakotporszivotdugóhuzot...csak pont annyit hogy szarra se legyen elég,de azért elmondható legyen hogy adtak..közben az ukrán csecsemő is eladósodott már,na meg milyen jó üzlet lesz hitelt adni nekik,na meg ujjá épiteni,na meg a köcsögbuzi uniót újra felfegyverzése,miután az utolsó légpisztolyt is odaadatják az ukránoknak,azok meg hej de örülhetnek,hogy köszönjük..de jó,tovább háboruzhatunk,még több férj,fiú,unoka,báty,öcs,sógor dögölhet meg fölöslegesen,hogy balliberális zóld értelmiség igazságigénye ki legyen elégitve...hogy ez aaaazzzz..hogy ellenállnak az agresszornak amíg ök sorozatot néznek a fotelből...
Lobodi
2023. február 03. 22:08
A ruszkik a Dnyeper folyóig úgysem állnak meg. Az meg bőven 20% felett lesz.
Palatin
2023. február 03. 20:46
Hogy ilyen kacsák megjelennek, azért az jelent valamit. A Nyugat játszadozik a gondolattal, hogy kiutat keres. De az arcvesztés nélkül nem fog menni.
Editorr
2023. február 03. 20:02
https://jager.blog.hu/2023/02/03/egy_orosz_gyozelem_ara
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!