Die Presse: A magyarok a rekord infláció miatt nyögnek és Horvátországba menekülnek

2023. február 02. 09:24

„Orbán kétségbeesett intézkedései arra késztették a magyarokat, hogy Horvátországban vásároljanak” – írja az osztrák lap a horvát sajtóra hivatkozva.

2023. február 02. 09:24
null

Európában sehol sem emelkednek gyorsabban az árak, mint a kelet-európai országban – írja a Die Presse. Az orosz szankciók alóli mentességek ellenére, teszik hozzá. Az okok egy része házi készítésű. Mivel az euró bevezetése óta az adriai államban is meredeken emelkedtek az árak és az érintett határvidékeken élő horvátok közül sokan egyre inkább Boszniába, Szerbiába vagy Szlovéniába zarándokolnak el vásárolni, a magyar bevásárlóturisták megdöbbenést váltanak ki a horvát médiában – állítja a német lap.

„Alsómiholjácba özönlenek a magyarok” – jelenti a horvát HRT televízió csodálkozva a határ menti tömegről: különösen a benzin, a zöldségek, a húsok és a higiéniai termékek keresettek a bevásárló- és a tankolóturisták körében.

A magyarországi inflációs ráta decemberben 24,5 százalékra emelkedett, ami 26 éve a legmagasabb érték. Ez azt jelenti, hogy a dunai államban messze a legmagasabb az infláció az EU-ban: az uniós partnerek körében az átlagos ráta decemberben 10,4 százalék volt. Az a tény, hogy éppen az az ország, amely a legtöbb mentességet kapta a szankciók alól, rendelkezik a legmagasabb inflációs rátával az EU-ban, hazai okokkal magyarázható.

Orbán kétségbeesett intézkedései arra késztették a magyarokat, hogy Horvátországban vásároljanak

– állítja fanyarul az index.hr zágrábi portál.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Figyel Castro
2023. február 02. 20:54
A '70-es évek második felében Pécsett tanultam 4 évig. Akkor még nem lehetett csak úgy átjárni Jugoszláviába. Viszont azok jöhettek: szombatonként Pécs tele volt eszéki kocsikkal. Ide jártak át bevásárolni a jugók. Ami az osztrákokat illeti: évtizedekig ide jártak át mindenért. Még a kurvákhoz is, ami egy egész iparág lett a határ mentén, mert a sógorok itt eresztették ki, ami bennük volt. Az összes szolgáltatást, fodrász, fogorvos, autójavító, wellness, stb., stb., itt vették igénybe. Legutóbb a benzin-ársapka idején, ide jöttek át tömegével. A nagyanyjukat megb..nák két fillérért, olyan nép. A kurva anyjukat is meg lehet említeni!
holnapislesznap
2023. február 02. 17:22
lóf...t. itthon vásárolok... sőt, az ócsó lengyel meg francia krumpli - tojás - zőccség nyálcsorgatás után megy vissza a polcra! Veszem a magyart, valamit valamiért - ha már egyszer hazát kaptam támogatom és megtartom.
Ügyek
2023. február 02. 14:29
Az osztrákok meg idejárnak fogorvoshoz, bi, bi, bi!
marinar60
2023. február 02. 13:59
Kell valami "megnyugtató hír" az osztrák olvasóknak, hogy bármennyire is sz@r a helyzet náluk a demográfia, közbiztonság, stb terén részben köszönhetően a mindenféle jöttment bevándorlók tömegei miatt....a lényeg hogy a magyarok egy része átjár Horvátországba vásárolni. Bizony, így már minden sógor nyugodtan vissza ülhet a tv elé, és majszolhatja Mozartkugel-t, ami szintén olcsóbb ott, mint nálunk. Na ugye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!