RMDSZ-vezető: „Elfelejtődött” az etnikai konfliktus

2023. január 03. 16:24

Nagybányán szeptemberben robbant ki etnikai színezetű botrány, miután a városünnepen a polgármester román trikolórral takarta le a székelyföldi kürtőskalácsárus bódéjának magyar feliratát.

2023. január 03. 16:24
null

„Elfelejtődött” a szeptemberben kirobbant etnikai konfliktus a romániai Nagybányán, ezt bizonyítja, hogy a helyi önkormányzati testület jóváhagyta, hogy szobrot állítsanak a nagybányai művésztelep alapítóinak – mondta az MTI-nek Pintér Zsolt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Máramaros megyei elnöke elmondta: a konfliktus „elfelejtődött”, de nem teljes a béke. Catalin Chereches polgármester nem adta vissza RMDSZ-es helyettese, Pap Zsolt István alpolgármesteri hatásköreit.

Nagybányán szeptemberben robbant ki etnikai színezetű botrány, miután

a városünnepen a polgármester román trikolórral takarta le a székelyföldi kürtőskalácsárus bódéjának magyar feliratát.

RMDSZ-es helyettese a zászlók eltávolítását javasolta az árusoknak, mire felettese megfosztotta alpolgármesteri hatásköreitől.

Pintér Zsolt elmondta: az alpolgármester azóta sem kapta vissza hatásköreit, de dolgozik, csupán aláírási joga nincs. Az RMDSZ nem is kéri a visszaállításukat, mivel álláspontjuk szerint a polgármesternek nem volt oka elvenni, tőle várják a kezdeményezést. A nagybányai önkormányzati képviselői mandátummal is rendelkező területi elnök elmondta, a korábbi konfliktus ellenére a helyi tanács december végén jóváhagyta, hogy szobrot állítsanak a nagybányai művésztelep alapítóinak. A máramarosi megyeszékhelyen a magyarság számaránya tíz százalék.

„Az, hogy a polgármester támogatta a szoborállítási tervet, mégis egy jel, ami arra mutat, hogy van további együttműködés. [...] Racionális politikusok vagyunk, át tudunk lépni bizonyos vitákon és tovább tudunk dolgozni a városért” – fogalmazott az MTI-nek Pintér Zsolt.

Rámutatott: a szórványban a politikai képviselet „kötéltáncos” feladat, folyamatosan egyensúlyozni kell. „Itt nem működik az, hogy valakire megharagszunk, valakivel rosszban vagyunk. Nekünk mindig józanul kell dönteni, nyugodtnak kell maradni, nem kell háborúskodni sokáig, mert az sehova nem vezet” – mondta. Hozzátette, hogy „lassú léptekkel, de kitartóan” meglesznek az eredmények.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2023. január 03. 22:21
"az alpolgármester azóta sem kapta vissza hatásköreit, Az RMDSZ NEM IS KÉRI a visszaállításukat, mivel álláspontjuk szerint a polgármesternek nem volt oka elvenni, tőle várják a kezdeményezést." Nyilván ott helyben ők tudják jobban. Helyettük mi nem tudunk dönteni. Ráadásul most azt mondja az RMDSZ, hogy lám-lám helyesen cselekedtünk, mert ha elkezdunk ugrálni, akkor most nem lenne ez a szobor sem. Azonban kérdezni szabad? Teljes komolysággal állítja azt az RMDSZ, hogy AZÉRT NEM KÉRI az alpolgármester jogkörének visszaállítását, mert arra vár, hogy majd a polgármester egyszeriben magától rájön, hogy rosszul cselekedett, amikor elvette?
lististerc
2023. január 03. 19:33
Egymillió erdélyi magyar él már csak Romániában. Lábbal szavaznak az RMDSZ-ről, mert tisztességes ember nembántja a sajátjait.És ez a lényeg, nem a nagybányai szobor itthoni százmilliókból.
Hang
2023. január 03. 18:31
Már 102 éve el kellett volna dönteni, hogy a terület a fontos, vagy a nép. Ami azóta folyik, az ugyanis egyiket sem menti meg. Ha a nép lenne a fontos, össze kellett volna húzódni a megmaradt területünkre és hagyni a fenébe az elveszített területeket. Utána pedig szépen lassan megerősödve, megszaporodva újra birtokba venni amit lehet. Vagy megmaradni a meghagyott országunkban. Sokkal jobb állapotban lennénk, mint így szétszóratásban, aminek nyilvánvaló következménye a kipusztítás. De az anyaország is sokkal jobb állapotban lehetne, kizárólag magyarok laknák, mert nem tudták volna betelepíteni az orkokat.
kulszek
2023. január 03. 17:21
"mert az sehova nem vezet" Pontosabban oda vezet ahol most ukrajna van....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!