Kikelt a volt német pénzügyminiszter a gender és a karanténtálibok ellen

2023. január 17. 17:15

Wolfgang Schäuble az osztrák parlament épületének avatóján mondott beszédével haragította magára a Zöldeket.

2023. január 17. 17:15
null

Öt és fél év után befejeződött az osztrák parlament nagyfelújítása; a megújult épület avatójára ünnepi szónoknak Wolfgang Schäublét, Németország volt pénzügyminiszterét, korábbi CDU- és Bundestag-elnököt hívta meg Wolfgang Sobotka osztrák házelnök.

Válságban a demokrácia

A veterán német politikus – akit a nyáron berlini látogatása során a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntetett ki Novák Katalin köztársasági elnök – beszédében úgy fogalmazott, a képviseleti demokrácia válságban van, mert a képviselők nem veszik elég komolyan, hogy „nem csak bizonyos régiók vagy társadalmi csoportok, hanem az egész nép képviselői”.

 

 

Figyelmeztetett, a demokrácia a 21. század eleje óta a rövidebb-hosszabb válságok miatt „folytonos krízisüzemmódban” működik, „szaporodnak a kétségek és a kifogások a nyugati demokratikus rendszer működése kapcsán”.

Szerinte a demokratikus folyamatok iránti bizalom erősítése érdekében „a meghallgatás kultúrájára van szükség”, illetve készen kell állni arra, hogy „ne zárjuk ki élből azt, hogy a másiknak is lehet igaza”. Erre két példát hozott: egyrészt a koronavírus-járványt, melynek során rájöttünk, „milyen kevés tér maradt egy kiegyensúlyozott hozzáállás, a másik véleményének meghallgatása számára”. A volt pénzügyminiszter és házelnök figyelmeztetett, „a másik véleményének ellenpontozása helyett az integritását megkérdőjelezni

A tudomány nem helyettesítheti a politikát

A Zöldek frakcióvezetőjét, Sigi Maurert kiakasztó mondatai ezzel kapcsolatban a következőképpen hangoztak: „nem mindenki konteós, aki megkérdőjelezi a járványintézkedéseket”, „nem mindenki embertelen idegengyűlölő, aki aggódik a menekültek felvétele miatt”, „nem mindenki úgynevezett klímaszkeptikus, aki kétségbe vonja az európai klímacélokat”, és

(A gendercsillag a német baloldal azon törekvését jelöli, hogy a korábban mind férfiakra, mind nőkre vonatkozó hímnemű főnevekhez egy csillaggal elválasztva mostantól írják hozzá a női végződést is, tehát Lehrer*in, Studierende*r – a szerk.)

Schäuble hangsúlyozta, „a politikát nem helyettesítheti a morál és a tudomány sem”, hiszen „a tények önmagukban nem teszik ki a politikát”. Úgy fogalmazott, a demokrácia csak úgy érhet el legitimitást, ha egyszerre kínál szakmailag helyes megoldásokat, illetve a többségi döntéshozatal alktományosan biztosított módját is.

Maurer szerint Schäuble „ideológiától fűtött elképzeléseket” fogalmazott meg beszédében a klímaváltozás és a gender kapcsán, amelyek méltatlanok voltak az alkalomhoz. Sobotka házelnök megvédte Schäublét a zöld kritikától.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 18. 12:45
Késő bánat eb gondolat! Amikor tudhatta volna nem tudta, amikor merhette volna nem merte, amikor tehette volna nem tette. Elmehet a fenébe!
mijjamano
2023. január 18. 00:49
Ez eddig is ilyen rágcsáló-fejű volt? Esküszöm, még a szerepét is meg lehet mondani a Macskafogóban!
Kybon
2023. január 17. 21:22
„ideológiától fűtött elképzeléseket” Akinek libbantkalapács van a kezében..., csak a ballibcsi-komcsikat nem látja szögnek...
FreeEurope
2023. január 17. 21:00
Legalább elmondta a valódi véleményét valahol és ebből kirajzolódik az a kontraszt, amiből látható milyen messze ment már ez a zöld álruhás kultúrkommunista banda a szivárványos köd leple alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!