Nem minden horvát örül annak, hogy euróra váltottak

2023. január 02. 19:31

Komoly drágulástól félnek a szomszédban.

2023. január 02. 19:31
null

Vasárnaptól váltotta a kunát az euró Horvátországban, ennek kapcsán több horvát és nyugat-európai ország is felmérést csinált, változtak-e az árak az új fizetőeszköz miatt. A horvátok alapvetően örülnek, hogy a schengeni övezetbe való belépéssel sok irányba megszűnt a határellenőrzés, ám az euróval kapcsolatban óvatosabbak. 

A jutarjni.hr portál arról írt, hogy egy magyarországi bevásárlás 30-50 százalékkal is olcsóbb lehet, mint egy horvát, még a nemzeti büszkeségüket, a Vegeta ételízesítőt is olcsóbb nálunk megvenni. 

A Deutsche Welle helyi riportja szerint az árak azért is emelkedtek meg, mert mindent felfelé kerekítenek, egy vásárló a csatornának azt mondta, hogy a kamatok is emelkedni fognak és nem tudják, mire számítsanak. A horvát lakosság 55 százaléka támogatta csak az euróövezeti csatlakozást egy uniós felmérés szerint. 

– panaszkodott egy zágrábi zöldséges. 

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. január 03. 17:31
Melyik az a barométer ,moschlékos,elmebeteg aki kereskedő létére lefelé kerekíte? Ilyen idióta ,még a moschlékban sincs. Várd meg a nyári árakat. Nem jutsz el Donji Miholjacig !
Sany Xepi
2023. január 03. 15:25
Most kell építeni sok horvát határ menti magyar bevásárlóközpontot. A szlovákok is szívesen költik el itt az eurójukat, mint Szlovákiában.
Belacska
2023. január 03. 09:28
Ahogy a jó magyar kis-, és nagykereskedőket ismerem, nálunk lenne a legnagyobb drágulás az euro bevezetésével. Ahogy az ÁFA csökkentés sem járható út, egy fillérrel sem lett olcsóbb az a termék, aminek az ÁFÁ-ját lejjebb vitték.
mesziboy23
2023. január 03. 09:26
Viszont nincs reálbér csökkenés mint mindenhol máshol. Tehát a magyar kormány egyedülállóan emeli a béreket , persze ettől magasabb lesz az infláció de pont hogy nem fáj annyira. https://i.iplsc.com/wrzesien-2022-roczna-zmiana-realnej-placy/000GI4F2V8J0DXL6-C116-F4.webp
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!