Egyre jobban hajlik a Pentagon arra, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnának

2023. január 29. 22:15

Nyerésre áll a Pentagonban az a frakció, amelyik F-16-osokat küldene Ukrajnának, ugyanakkor mások szerint nem erre van szükség – írja a Politico. De vajon kitörne-e emiatt az atomháború?

2023. január 29. 22:15
null

Katonai vezetők egy csoportja csendben arra próbálja rávenni a Pentagont, hogy engedélyezze F-16-osok Ukrajnának küldését – írja a Politico. Kijev a háború kitörése úta szeretne F-16-os vadászgépeket kapni, amelyeket az orosz rakéta- és dróntámadások elleni védekezéshez használna fel. De eddig Washington fontosabbnak tartotta a tüzérségi fegyverek, a földi légvédelmi rendszerek és a páncélzatok Ukrajnának juttatását.

A Politicónak névtelenül nyilatkozó amerikaiak szerint a washingtoni védelmi minisztériumban nyerésre áll az a kampány, ami a vadászképek küldéséért folyik az intézményen belül. Ugyanakkor Kijev hivatalosan még nem jelezte, hogy az F-16-osok lennének számára a top prioritás, és Washington sem döntött még a vadászképek küldéséről.

Egy, az amerikai-ukrán tárgyalásokkal képben lévő forrás azt nyilatkozta a Politiconak, hogy még hetekbe telhet, amíg Washington dönt az F-16-osok döntéséről, illetve arról, hogy engedélyezi más országok F-16-osainak oda küldését.

Jurij Szak, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter tanácsadója kissé harciasabban nyilatkozott a Reutersnek:

Az amerikaiak azonban nagyon óvatosan nyilatkoznak ezzel kapcsolatban, azt hangsúlyozva, hogy még semmi sem biztos.

Ukrajna le szeretné cserélni szovjet fegyverzetét, és F-16-osok mellett F-15-ösöket is szeretne, vagy európai megfelelőit, a német Tornadót és a svéd Gippent – írja a Politico.  – Ezekből egy tucatnyi nemsokára elérhető lesz számára, ugyanis Finnország, Németország és Hollandia F-35-ösökkel modernizálja saját hadseregét.

A lap szerint Ukrajna eddig egész jól uralta saját légterét, de elkezdett kifogyni a légvédelmi rakétákból, ami sérülékenyebbé teszi. A Pentagon egyik frakciója szerint a modern vadászgépek jelenthetnek megoldást a problémára. A F-16osok le tudnak lőni rakétákat és drónokat. És a szárazföldi rakétaelhárító rendszerekhez képest sokkal gyorsabban képes mozogni. A Pentagon egyes hivatalnokai szerint ugyanakkor

Ukrajnának elsősorban mégis földi légvédelmi rendszerekre van szüksége, és a problémát nem oldanák meg az F-16-osok.

Az ukránok szerint számos pilótájuk készen áll a kiképzésre, amire szerintük elég volna három hónap, mivel többük már részt vett amerikai képzésen a 2010-es években. Utoljára a két ország 2018-ban tartott közös hadgyakorlatot. Az ukránok szeretnék, ha pilótáik kiképzése már most megkezdődne, sőt amerikai vállalatokkal is tárgyalnak erről.

Ha Amerika nem ad F-16-osokat, az európaiak még mindig adhatnak, például a hollandok, de ezt az amerikaiaknak engedélyeznie kell. A Politicónak nyilatkozó amerikaiak szerint a nyolcvanas években gyártott F-16-osok küldése nem fenyeget az atomháború veszélyével, és sokkal kevésbé okozna eszkalációt, mintha F-22-est vagy F-35-öst küldenének. Egy európai illetékes, akit a Politico megkérdezett, egyetértett.

Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. január 30. 16:15
Tényleg csak az eszkaláció kedvéért: ha Moszkva megunja a tökölést és kilő egy kisebb atomot egy szándékosan minimálisan lakott területre, akkor Washinton erre tovább eszkalál és Orosz városokat támadna? Mert ugye nem is vesznek részt a háborúban. Ha viszont beszáll, akkor New York is legitim célpont lesz. Ez a cél?
rókabácsi
2023. január 30. 09:52
gép kevés! pilóta is kéne!
Vidėken újrakezdő
2023. január 30. 08:53
Azt még megértem, hogy a hivatásos katonák harcolni, lövöldözni akarnak, elvégre ez a hivatásuk, de, mi okból küldene az USA F16-osokat Ukrajnába???? Nem tagállamuk, nem gyarmatuk, nem NATO-tagállam. Nos?
Dezsőke
2023. január 30. 08:13
békét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!