A tűzszünet okos orosz PR-húzás, de semmi más

2023. január 06. 11:46

Magyarázat: jó színben feltűnni, és az ukránokat úgy bemutatni, mintha ők akarnák a háborút.

2023. január 06. 11:46
null
Demkó Attila
Demkó Attila

„A tűzszünet okos orosz PR húzás, az ukrán elutasítást tudják befelé és kifelé kommunikálni – de semmi más.

Katonai értelme legfeljebb annyi lehet, hogy Kremninánál lassíthatta volna az ukránokat, ha azok is belemennek a tűzszünetbe –bár Szoledárnál meg az oroszok kerültek jó pozícióba.

Tehát inkább politikai magyarázat van: jó színben feltűnni befelé és kifelé, és az ukránokat úgy bemutatni, mintha ők akarnák a háborút.

De a helyzet az, hogy a háborút lezárni, pontosabban fagyasztani úgy lehetne leginkább, ha az oroszok visszavonulnának a február 24-előtti vonalakhoz. Egy ország sem menne bele ekkora területveszteségbe addig, amíg katonai reménye van területek visszavételére – tényleg ajánlom, mindenki próbáljon meg ukrán pozícióból gondolni a helyzetre – Zaporizsje és Herszon egyértelműen ukrán többségű, Ukrajnához lojális terület.

A háború persze soha nem arról szól, hogy kié az igazság nagyobb szelete vagy mit akar a nép többsége – és a Donbaszon és a Krímen túl bizonyosan az ukránpárti a nagy többség mindenhol, Odesszában is. De ha az oroszok tényleg beindítanak egy újabb mozgósítást (talán igen, de ez most elsősorban az orosz milbloggerek követelése), és képesek felszerelni, ellátni, vezetni egy 1 millió feletti hadsereget, az előbb utóbb felmorzsolná Ukrajnát.

Nem tudom, hogy ebben az Oroszországban megvan-e a védelmi ipari potenciál, a belső politikai erő, hogy érvényesíteni tudják a méret és tömeg adta elméleti előnyüket. Mert más előnyük nem nagyon van.

A következő két hét fontos lehet: megjön a nagy hideg és a napsütés. A sárba ragadt harckocsik és egyéb eszközök újra megindulhatnak. Hogy kinek van ereje, lehetősége ezt kihasználni – nem tudom.”

Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kreml/Mihail Klimentyev

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. január 09. 17:55
Valaki megszegte a minszki megállapodást. Valaki felszabadította hazánkat.
NagyÖreg
2023. január 06. 17:41
Ki ez a demkó ripacs? Naponta jár a frontra és onnan tudósít vagy csak a vágyálmait irkálgatja? Jobb lenne ha kussolna!
Szeredai
2023. január 06. 16:54
Szerencsére a Demkó átlát a szitán és most jól leleplezte az oroszokat.
Kanóc
2023. január 06. 16:24
Rendkívül nyomasztó belegondolni, hogy ez a faszi komoly tényező volt a hazai biztonság- és védelempolitikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!