Hiába az erőlködés, az európai fúziós atomerőmű projektjéből nem tudják kidobni az oroszokat

2022. december 23. 20:00

Nélkülözhetetlen az orosz szakértelem az ITER projektjéhez.

2022. december 23. 20:00
null
Greczula Levente László

Hiába az ukrajnai háború miatti feszültségek, léteznek olyan ügyesek, ahol szó sem lehet az Oroszország és a Nyugat közötti együttműködés beszüntetéséről. Ilyen például a Dél-Franciaországban épülő kísérleti termonukleáris reaktor építése is – írja a Politico.

Az International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) nem nélkülözheti az orosz mérnökök és tudósok szakértelmét. A kísérleti, fúziós reaktor építésében harmincöt ország vesz részt, és nincs mód arra, hogy az egyik partnert kirakják az együttműködésből.

A félig az Európai Unió által finanszírozott projekten jelenleg körülbelül ötven orosz szakember dolgozik.

Az ITER, ami névleg egy apolitikus projekt, természetesen nehéz helyzetbe került az ukrajnai háború miatt, hiszen az orosz támadást követően Nyugat-Európában az lett a divat (és az elvárt), hogy kényszeresen meg kell szabadulni mindentől, ami orosz, de legalább is el kell ítélni. A fúziós reaktor esetében ezt már csak azért is nagyon nehéz lenne megtenni, mert a projekt finanszírozásának 90 százaléka nem pénzbeli, hanem például az egyes alkatrészek drága előállításából tevődik össze, ami többnyire a projektben résztvevő országokban történik.

Ha az egyik partnerországot kizárják, elesnek az általa szállított alkatrészektől és tudástól.

Az ITER-projekt jelenlegi állásában viszont még a korábbinál is fontosabbak az orosz alkatrészek és szaktudás, amiknek az importját jelentősen megnehezíti az európai szankciós rezsim.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az orosz mérnökök és más szakemberek kilépnének a projektből, mint ahogy még Moszkva sem jelezte, hogy hátrahagyná az ITER-t.

Fotó: HANDOUT / ITER RUSSIA / AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Inez
2022. december 31. 00:32
Annyit tennék hozzá, eme vitához, hogy az emberiség, már sok csodával találkozott. Pl.: megtanult tüzet gyújtani, feltalálta a kereket és az atomot is igába hajtotta. Ki tudja mi jön még? Mikor születtem, egy tv volt az utcánkban. Most, ha nem uhd, akkor szar. Ha! nem pusztítjuk önmagunkat, akkor, előbb utóbb, meg lesz a fúziós energia is. És még ki tudja mi? Amiről, mi! még nem is tudunk! Tán, bekopoktatunk teremtőinkhez, hogy szia? Már, ha van olyan.
MZperXXL
2022. december 29. 06:06
@pandala hozzászólásait egymást követően végigolvasva azon tűnődöm, mi lehet a motivációs faktor egy nyilvánvalóan elfogult kommentcunami mögött. Ötlet?
gacsat
2022. december 25. 13:21
A ciril betűk miatt nem mentát a lényeg: maga a tokamak orosz találmány, és még a neve is orosz. Bár ez így két nap után már nem érdekel senkit.
Odone Ricci
2022. december 24. 14:05
Állítólag majd harminc év múlva lehet üzemképes, de a környezeti ártalmak még rosszabbak lesznek mint a mostani sugárveszélyes hulladékokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!