Cseh hadiipari vezető: Lőszerhiány alakult ki Nyugaton, ami a háborúra is hatással van

2022. december 06. 07:45

Michal Strnad szerint tíz-tizenöt évig is eltarthat, míg sikerül újra feltölteni a nyugati hadseregek készleteit.

2022. december 06. 07:45
null

Az MTI beszámolt a cseh CSG hadiipari vállalat vezetőjének hétfői nyilatkozatáról:

– közölte Michal Strnad, a konszern tulajdonosa. Becslései szerint a kijevi vezetésnek nyújtott katonai támogatás következtében

tíz-tizenöt évig is eltarthat, írják, míg sikerül újra feltölteni a nyugati hadseregek készleteit. 

Mint mondta, ennek hátterében a korlátozott gyártókapacitások állnak. „Ezt a hiányt már az ukrán fegyveres erők is megérezték” – tette hozzá Strnad.

„A nyugatiak tényleg sokat szállítottak Ukrajnának. De a valóság az, hogy

–  mondta Michal Strnad, akinek vállalata, a Czechoslovak Group az MTI szerint mára a NATO-szabvány 155 milliméteres tüzérségi lőszerek európai termelésének 25-30 százalékát biztosítja. Az éves termelési kapacitásuk 80-100 ezer darab gránát. Hozzátette, hogy Európa éves termelése 270-300 ezer darab lehet ebből a lőszertípusból.

Az üzletember szerint a vállalat 250-300 új alkalmazottat tervez felvenni, hogy az éves termelést 150 ezer darabra növelhessék, ami azonban a termelőeszközök hosszabb beszállítási ideje miatt nagyjából két évet fog igénybe venni. Strnad beszélt arról is, hogy a CSG Ukrajna fontos beszállítója, a szovjet időkből származó, korszerűsített fegyverzet tekintetében. Azonban – mint arra felhívta figyelmet – a készletek ezek esetében is kezdenek szűkösek lenni.

(MTI)

Fotó: Bundeswehr, US Army, MTI

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. december 06. 19:44
@lemez Az ukránok Európa legjobban felfegyverzett alvilága. Európának lőttek, bármely országot megtámadhat.
brekker
2022. december 06. 19:40
Hihetelen, Oroszország GDP-je az olaszokéval azonos. Rá kéne szólni az olaszokra, hogy igyekezzenek jobban! Na ugye!
masikhozzaszolo
2022. december 06. 11:13
Ez egy új harcmodor. Puskalövés nélkül minden lőszer elfogyott. Beugrott, van ilyen. Mint nálunk az üzemanyag. A te hangod mélyebb..
Ati Papa
2022. december 06. 09:30
Hát, ha a képen látható vállról indítható rakétát lőszernek hívják, akkor nem csoda, hogy nem tudnak belőle eleget gyártani. Talán felgyorsíthatnák a gyártást, ha az oroszok elárulnák a titkot, hogy hogy lehet a rakétába beszerelni a mosógépből kibuherált chipet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!