Áttörés: adóemelés nélkül csatlakozhat Magyarország a globális minimumadóhoz

2022. december 12. 21:23

A szakértők ezt magyar sikerként értékelik.

2022. december 12. 21:23
null

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba – derült ki a Világgazdaság birtokába került hivatalos levélből. 

Mint írták, ezt az Európai Unió Tanácsának főtitkársága jegyzi, és a leírtak értelmében 

a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

„Ez magyar siker” – hangsúlyozták a Világgazdaság által megkérdezett szakértők.

A Portfolio.hu kommentárja szerint "érdemes megjegyezni, hogy a hipa mértéke településenként legfeljebb 2%, de más a vetítési alapja, mint a tao-nak, így a hipa effektív kulcsa magasabb 2%-nál. Ezért lehet az, hogy ennek figyelembe vételével elvileg elkerülhetné Magyarország a 9%-os tao névleves megemelését 15%-ra."

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) 137 ország állapodott meg arról, hogy 2022 végéig saját adószabályaiba is átülteti a globális minimumadót, ami

egy 15 százalékos minimum társasági adó kulccsal történne meg a nagy multinacionális vállaltokra kivetve.

Ezt az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén májusban már megszavazták – idézte fel a vg.hu.

Azonban valószínűsíthető, hogy ezt a határidőt az államok nem tudják tartani, és az adószakértők szerint is a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 2023-ra csúszik át a bevezetése. A halasztásnak számos oka van, köztük a tárgyalások megtorpanása az Európai Unióban először a lengyel, majd a magyar vétó miatt, valamint az Egyesült Államokban a szenátusi jóváhagyás hiánya egyetlen demokrata szenátor ellenszavazata okán – ismertették.

A minimumadó kérdésében csak egyhangú döntés születhet

A Világgazdaság ismertette a magyar álláspontot is. Emlékeztettek, hogy a magyar vétó kilátásba helyezésének oka a globális minimumadó méltányosság nélküli bevezetése, ami markánsan rontaná a gazdaság versenyképességét.

Mint ismert, itthon a társasági adó kulcsa 9 százalék, és ezen nem is akar változtatni a kormány.

A magyar gazdaság sikerének egyik titka éppen az, hogy alacsony az adószint, tehát megéri idejönniük a külföldi cégeknek.

Azzal viszont, ha a globális minimumadó alkalmazása nem jár adóemeléssel, elhárul ez a kockázat, így pedig már a magyar kormány is elfogadhatja a bevezetését. A minimumadó kérdésében csak egyhangú döntés születhet, Magyarország nélkül pedig ez nem valósulhat meg – hangsúyozták.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kékFogúHarald
2022. december 13. 16:40
Erősen szkeptikus vagyok! 1/ Kinek a zsebében landol a GLOBÁLminimum adó? 2/ Mi jöhet még? Soros az EU közlekedést szerette volna megadóztatni.
Namond
2022. december 13. 11:40
A vállalkozások hazai adóterhei jóval magasabbak a 15 %-nál. Ha ezek a központi és helyi adók beleszámítanak a 15 %-ba csak annyi történt, hogy iparüzési adómentesség esetén, a különbözet a Kincstárba kerül.
-Zsolt-
2022. december 13. 11:39
A multik megkenték, lefizették. 🤣🤣🤣
stug
2022. december 13. 11:17
"a globális szabályokból eredően itthon néhány nagy multinak igenis emelkedni fog az adófizetési kötelezettsége, amit a magyar költségvetésbe fog befizetni és részben éppen ezért is gondolta meg magát a kormány a rendszerhez csatlakozás témájában." - a minimumadó eleve a multik adóztatását jelentette, ami ellen Orbánék kézzel-lábbal tiltakoztak, de most kénytelenek voltak elfogadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!