Robert C. Castel: 2022-ben a Nyugat egyedül maradt (videó)

2022. december 28. 15:30

A biztonságpolitikai szakértő legújabb videójában három geopolitikai megatrendről beszélt.

2022. december 28. 15:30
null

Robert C. Castel biztonságpoltikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa egy újabb Geopolitikai egypercessel jelentkezett, amelyben végig vette pár percben a 2022-es „megatrendeket”.

Elsőként az átalakuló világrendet hozta, amely kapcsán leszögezte, hogy ez a folyamat már az ukrajnai háború kitörése előtt kezdetét vette. A háború véleménye szerint ebben csak egy „mérföldkő”.

2022-ben a Nyugat egyedül maradt

A második trend a „nemzetközi rendszer trilemmája”, aminek a lényege az, hogy

– fogalmazott Castel, aki ennek kapcsán kijelentette, hogy a 2022-es évben „mi, a Nyugat voltunk az, aki egyedül maradt.”

Két hidegháború zajlik párhuzamosan

A szakértő szerint a harmadik megatrend pedig a párhuzamos hidegháborúk alkotják. (...) „Az egyik a Nyugat hidegháborúja Oroszországgal, a másik pedig a Nyugat hidegháborúja Kínával.”

Robert C. Castel megjegyezte, hogy „ezt a két hidegháborút nem lehet egy kalap alá venni”, mivel más körülmények és más célok mentén vívják őket.

A teljes elemzést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2022. december 28. 22:36
Keleten a helyzet változatlan: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Map_of_the_war_in_Donbass.svg
Falióra tábornok
2022. december 28. 21:35
tehát aszongya ez a robi gyerek, hogy kína egy játékos. oroszország egy másik. és van a harmadik játékos, a nyugat, ami egyedül maradt. számos ország, több földrészen, de egyedül van. persze. :D
Lajoss
2022. december 28. 21:25
Ez spöttle szint...bruhaha...
Benedek Zsolt
2022. december 28. 18:10
A videóból: Ukrajna mindig vigyázott, hogy Izrael ellen szavazzon, bármilyen fórumon, Oroszországgal és Iránnal együtt. Csak annyival tartozunk nekik ami minden áldozatnak obligát jár. (...) Ami Oroszországot illeti, nagyon bonyolult összefonódás van Oroszország és Izrael között. Van egy történelem. Izrael 30 éven át egy titkos háborút vívott Oroszország ellen. Például 1983-ban még Szovjet és Izraeli különleges csapatok harcoltak egymás ellen Libanonban, és nem szeretnénk ehhez visszatérni. Általában, amikor egy atomfegyverrel felszerelt szuper hatalom ellen harcolsz, az nyolc napon túl gyógyul. :))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!