Svéd mintademokrácia: alkotmánymódosítással korlátoznák a médiát a skandináv országban

2022. november 05. 17:36

A javaslat értelmében korlátozható lenne a sajtó olyan információk megosztásával kapcsolatban, amelyek ronthatják Svédország kapcsolatát más államokkal és szervezetekkel.

2022. november 05. 17:36
null

Az előző svéd országgyűlés (Riksdag) idén áprilisban szavazta meg azt a javaslatot, ami szerint korlátozható lesz a sajtó olyan információk megosztásával kapcsolatban, amelyek ronthatják Svédország kapcsolatát más államokkal és szervezetekkel – írja a Magyar Nemzet helyszíni tudósítója a skandináv országból.

A cikkben felidézik: a tavaszi voksoláskor a nyolc parlamenti pártból hat igennel voksolt, oldaltól függetlenül. Várhatóan november 16-án szavaz a nemrégiben megalakult új svéd parlament ismét ugyanerről az alkotmánymódosításról. Ennek sikeréhez 

arra van szükség, hogy a parlament két külön országgyűléssel – azaz a szavazások között legyen egy választás – ugyanarról, ugyanúgy szavazzon. 

A módosítás célja többek között a nemzetközi együttműködések – például az ENSZ és a NATO – keretében előforduló titkos információk védelmének erősítése. Ez például azt jelenti, hogy büntetendő lesz olyan információk felfedése, amelyek feltételezhetően súlyos következményekkel járhatnak Svédországnak egy másik állammal vagy nemzetközi szervezettel fennálló kapcsolatára nézve – derül ki. A legnagyobb kockázat az, hogy egyes visszaélésekről egyáltalán nem juthat információ a szerkesztőségekhez,

vagyis lesznek olyan tudósítások, amelyek nem mehetnek ki a nyilvánosság elé.

„Ez többek között a svéd média külföldi tudósításait is érintheti” – jelentette ki Ulrika Hyllert, az újságírószövetség elnöke. „Svédország külföldön végzett tevékenységeit jobban figyelemmel kellene kísérnünk, nem utolsósorban most a NATO-folyamat kapcsán. De ezzel a jogalkotási javaslattal ennek pont az ellenkezője lesz igaz” – tette hozzá.

Mikael Ruotsi alkotmányjogi oktató – aki korábban az országgyűlésben is dolgozott – példaként említette, hogy a Sveriges Radio egy korábbi tudósítása, mely beszámolt Svédország azon tervéről, hogy segítsen Szaúd-Arábiának egy fegyvergyár felépítésében, a jövőben bűncselekménynek minősülhet. A svéd közrádió kereste a pártokat a törvénymódosítással kapcsolatban, de egyik sem kommentálta azt.

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uppsala
2022. november 06. 15:19
Mi értelme van ezt a cikket most publikálni, mikor még döntés nem született? Ez jelenleg egyelőre javaslat, nov. 16.-a előtt még spekulálni sem érdemes, mert egyik párt sem kommentálta a javaslatot. A kormány összetétele is más, mint az előző alkalomkor, abból sem lehet következtetést levonni.
luisbathhelena
2022. november 06. 05:35
Aktuális. Tegyük föl hogy egy sved újságnak tuti infoi vannak arról hogy egy angolszász kommandó robbantotta föl az északi áramlatot. A tervezet szerint nem teheti közzé mert ez rontana a svéd brit/us kapcsolatokat?
Reszelő Aladár
2022. november 06. 00:47
Nem az a lényeg, hogy mi van a törvényben, hanem hogy ki szavazta meg és ki van hatalmon. Most egy elvileg jobbos kormány van. Ha netán kiénekelnének a kórusból, akkor egyből baj lesz ezzel a szabállyal. Amíg a mainstreamet tolják, addig nem.
Lobodi
2022. november 05. 23:22
Hetes cikkelyt nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!