Stier Herszon feladásáról: Ez egy nagyon komoly orosz vereség

2022. november 10. 06:54

„Lehet szépíteni, de az orosz csapatok visszaszorulóban vanak. Ez azt is jelenti, hogy egyre távolodóban van az orosz győzelem” – fogalmazott a külpolitikai újságíró.

2022. november 10. 06:54
null

Rendkívüli adással jelentkezett az Ultrahang YouTube-csatorna annak kapcsán, hogy szerdán hivatalos orosz közlések is elismerték: kivonulnak a Dnyeper nyugati partjáról, és feladják Herszont, az egyetlen, február 24-e óta elfoglalt megyeszékhelyet.

„Egyértelmű, hogy újabb, nagyon komoly orosz vereségről van szó. Lehet szépíteni, de az orosz csapatok visszaszorulóban vanak. Ez azt is jelenti, hogy egyre távolodóban van az orosz győzelem” – kezdte az elemzést Stier Gábor Oroszország-szakértő, külpolitikai újságíró, aki a szeptemberi harkivi visszavonuláshoz hasonlította a most történteket.

Szerinte ha ezt a két eseményt együtt nézzük, az összeáll egy stratégiai vereséggé orosz szempontból.

Herszon volt az egyetlen hídfőállás a Dnyeperen túl. Ezek után nehéz elképzelni, hogy a hadsereg hogyan fog a jövőben átkelni Európa egyik legnagyobb folyóján. Ha viszont nem kel át, az azt jelenti, hogy Oroszország a jővőben védekezni fog” – folytatta az elemző. Hozzátette: az ukrán tüzérség innentől már a Krím szélét is fenyegetheti.

Szakértő: Sokba került volna az oroszoknak Herszonban maradni

A nyugati sajtóban Armageddon tábornoknak elnevezett hivatásos katona ismét tanújelét adta annak, hogy a kezét semmilyen politikai megfontolás nem köti.

Stier háttérként elmondta: a New York Times szerint 40 ezer, orosz források szerint 24 ezer katona tartotta a várost, amelyet nagyjából 30 ezer ukrán közelített meg, tehát nem beszélhetünk a támadó részéről az ilyenkor szokásos háromszoros számbeli fölényről. „Ez így kicsit érthetetlen, ezt esetleg tartani lehetett volna” – mondta Stier.

Stier szerint katonai értelemben még érthető is a kivonulás, mert sok áldozattal járt volna egy városcsata, illetve veszélyként megemlítette, hogy az ukránok állandóan lövik a nova kahovkai vízerőművet, mely megrongálódása esetén hatalmas víztömeg áraszthatta volna el a régiót, több ezer katona halálát okozva.

Stier hozzátette: a kivonulás viszont azért is problémás, mert nemrég csatolták Oroszországhoz Herszon megyét, a város feladása pedig rossz üzenet nemcsak Herszon, de az egész kelet-ukrajnai régió oroszpárti lakosainak is, akik bízva az oroszo hadseregben például népszavazásokon vettek részt.

Nyitókép: AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. november 10. 18:34
Én azt gondolom, harkov feladása egyelőre belefért, de herszon feladása nem férhet bele a történetbe, mivel ez azt jelentené, hogy oroszország területe sérül. Furcsa lenne orosz fejjel úgy békét kötni, hogy az Ukránok területi nyereségben vannak, ráadásul ez a védelmi politikájukkal szöges ellentétben van. Van valami a háttérben, amit mi nem értünk, nem sejtünk.
hunnia
2022. november 10. 14:43
Itt látszik a nagy különbség, ha valaki saját hazáját védi vagy más országban harcol. Az Azovstadban tavaszal az ukránok az utólsó pillanatig küzdöttek. It az oroszo sikeresen visszaverték a támadást, de a politika és a katonai vezetőség nem merte megkockáztatni az orosz veszteséget, habár ez többszörös ukrán veszteséggel járt volna. Ugyan itt látszik, hogy az oroszok sokkal jobban értékelik katonáik életét, hogy húsdarálóban nem küldik őket. Ezen hirek propagandának vélhetők..
II.baljoska61
2022. november 10. 08:33
Csoda, hogy kivonulnak? Ilyen emberkékkel mit akar a világ 2. számú hadserege? :))) https://twitter.com/TpyxaNews/status/1590465359290961921?t=xwu-t815PC-fx6szk5N3yA&s=19
pipa89
2022. november 10. 08:25
Ha megkapták érte cserébe a biztosítékot, hogy Ukrajnát nem veszik fel a NATO-ba, akkor nem vereség, hanem teljesített cél + Dombasz megszerzése együtt eredmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!