A németek tarackot ugyan küldtek Ukrajnába – de pótalkatrészt már nem

2022. november 18. 18:21

A Spiegel égetőnek nevezte az alkatrészek hiányát.

2022. november 18. 18:21
null

A németek a háború februári kitörése óta 14 PzH 2000 típusú önjáró ágyút szállítottak Ukrajnának, azonban most váratlan problémák merültek fel: A SPIEGEL információi szerint a pótalkatrészekből „égető hiány”.

A német lap hozzátette, hogy a tarackokhoz szükséges alkatrészekek megrendelésében elkövetett hibák egyre inkább veszélyeztetik az Ukrajnában lévő német önjáró páncélosok felhasználhatóságát. 

Mint írták, a tarackokkal

naponta mintegy 300 lövést adnak le átlagosan az ukránok, ami nagyon megviseli a fegyverrendszereket, ezért gyakran javításra szorulnak.

Ki kellett belezni egy ágyút

A SPIEGEL arról is beszámolt, hogy nemrégiben hat ágyút szállítottak Litvániába javításra. Mivel azonban az ágyúkhoz szükséges pótalkatrészek nem álltak rendelkezésre sem az iparban, sem a Bundeswehrnél, a technikusok kénytelenek voltak „kibelezni” az egyik ágyút, és azt egyelőre Litvániában hagyni.

A pótalkatrészek hiánya nem meglepő. A Bundeswehr beszerzési hivatala már a nyár végén sürgette a német védelmi minisztériumot, hogy rendeljen pótalkatrészcsomagokat az ágyúkhoz és a Mars II rakétavetőkhöz, mivel a speciális anyagoknak hosszú a szállítási ideje – tették hozzá. 

Nyitókép: Fotó az amerikai M777-es működéséről. Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edico
2022. november 19. 11:50
Ezt a fegyvert nem háborús célokra tervezték.
OobOdoO
2022. november 19. 08:52
Hát mondjuk nem hiszem , hogy nem tudták, mindenki tudja akinek van róla valami fogalma, milyen igénybevételnek van kitéve egy ilyen löveg. Kiváló tarack, csak épp a nagy teljesítmény jelentős mechanikai igénybevételt is jelent. Már a tömege miatt, ha mobil tüzérségként használják igényli a karbantartást, majdnem 60 tonna. A 100 lövés per napot, meg nem hiszem hogy komolyan gondolták, hogy harc közben az ukránok ilyen helyzetben betartják. A tarack amúgy nem ágyú, de mindegy.
Apáczai
2022. november 19. 08:18
Nekem az a legnagyobb csalódás, hogy mindenkire mutogatnak a lengyelek, sikálják az elkövetőket, de az áldozatokról semmit nem tudhatunk. Mintha az emberélet Lengyelországban már nem is számítana, ha a liberálfasiszta idiotizmus kerül fölénybe.
Namond
2022. november 19. 04:39
A használat után eldobható és eldobandó eszköz gyártás - jenki kereslet élénkítő gyakorlata - begyűrűzött a német hadiiparba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!