Az Európai Parlament az orosz energiától való függetlenedéshez is kötné a helyreállítási pénzek elnyeréséhez

2022. november 10. 14:06

Az orosz energiától való függetlenedés és a zöld átmenet felgyorsítása – ez a két fő szempont az uniós testületben.

2022. november 10. 14:06
null

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén 471 szavazattal, 90 ellenszavazat és 53 tartózkodás mellett elfogadott parlamenti tárgyalási álláspont értelmében az uniós tagállamoknak a jogszabály életbe lépése után a módosított nemzeti helyreállítási tervet kell benyújtaniuk, amelyben az EU REPowerEU nevű energiaügyi tervben javasolt energiatakarékossági lépések, valamint tiszta energia előállítását és az energiaforrások diverzifikálását célzó intézkedések is szerepelnének.

Az EP-képviselők szerint a nemzeti tervek energiával foglalkozó fejezeteinek jobban oda kell figyelniük majd az uniós energiaszegénység felszámolására, elsősorban a rászoruló háztartásokra, a mikro-, kis- és középvállalkozásokra. A képviselők az Európai Bizottság által javasolt 20 milliárd eurós támogatás forrásaként a piaci stabilizációs tartalék helyett az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerben korábban értékesített nemzeti kibocsátási egységeket jelölték meg.

Emellett szeretnék, ha az uniós bizottság az elsősorban a 2014-2020-as költségvetési ciklus fel nem használt forrásainak rugalmas kezelésével további forrásokat találna a vonatkozó lépések finanszírozására. A további forrásokat az egyes országok orosz energiafüggősége, a háztartások energiakiadásainak növekedése és a bruttó belföldi energiafelhasználásban a fosszilis üzemanyagok aránya függvényében osztanák el a tagállamok között. A tagállamoknak az új intézkedések végrehajtásakor figyelembe kellene venniük a helyi hatóságok, civil szervezetek és a szociális partnerek álláspontját is – szögezték le.

Az EP-képviselők továbbá felszólították a tagállamokat, gondoskodjanak arról, hogy a REPowerEU-terv szerinti intézkedéseik 35 százalékának akkor is legyen határon átnyúló dimenziója, ha a végrehajtásban csak egy tagállam érintett. Az elfogadott szöveg az EP kiinduló álláspontja a tagállamokkal kezdődő tárgyalások során.

(MTI)

Nyitókép: Valeria Mongelli / AFP

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. november 10. 19:37
Látható volt. csak szépen apránként dugják be a lábukat az ajtón, mint a mesében. Innen viszont - mivel csak mi vagyunk szerintük azok, akik nem függetlenedünk - egyértelmű az üzenet, Magyarország addig nem kap tőlük pénzt, míg így vagy úgy de nem a bolgár cápamedve kormánya lesz hatalmon. Úgyhogy szépen érvénytelenítsük azokat a törvényeket, amiket a kedvükért hoztunk, és forraljuk fel egy dézsa vizet, ahogy a mesében.
fatman
2022. november 10. 18:20
Zöldnácik a bolhacirkuszban...
norbert1970
2022. november 10. 17:47
A nyugati országok vezetői Teheránban 1943-ban oda dobtak Sztálinak. Emiatt alakult ki az orosz energia függőségünk és a gazdasági kapcsolataink oroszországgal és poszt szovjet államokkal. Ha már így van és nekünk ez most jó, akkor miért kéne nekünk a jóval drágább lng. gáz és össze rúgni a port az oroszokkal. Azért hogy egy hitelpénzhez hozzá férjünk. Nem lenne rá szükség ha az EU normálisan kezelte volna a COVID 19 járványt és nem tette volna tönkre az európai gazdaságot, és most éppen a szankciókkal a maradékot.
gyaloggos
2022. november 10. 17:39
A SZÁSZ MINISZTERELNÖK meg azt mondta, LEGYEN már vége annak a háborúnak, és TÉRJÜNK vissza az orosz energiához! S AZ a különbség, hogy az a sok HÜLYE, PARAZITA EP-KÉPVISELŐ, akik SOK MILLIÁRDOT tapsolnak el évente, felelősség nélkül UGATHAT, míg egy MINISZERELNÖK felelősséggel kell döntsön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!