APEC-csúcs: a tagországok többsége elítélte Oroszország ukrajnai háborúját

2022. november 19. 15:34

Hszi Csin-ping kínai elnök pedig – csakúgy, mint a G20-csoport hét eleji, indonéziai csúcstalálkozóján – ezúttal is tartózkodott attól, hogy bírálja orosz hivatali kollégáját.

2022. november 19. 15:34
null

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak túlnyomó hányada a szombaton befejeződött kétnapos thaiföldi csúcstalálkozójuk zárónyilatkozatában határozottan elítélte Oroszország ukrajnai háborúját, és annak beszüntetésére szólított fel, mindazonáltal a dokumentumban helyet kapott a tagok egy részének ettől eltérő véleménye is.

A résztvevők hangsúlyozták, hogy az APEC leginkább a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére törekszik, nem arra jött létre, hogy megoldást keressen az ilyen és hasonló konfliktusokra. Kína, akárcsak Oroszország, tagja az APEC-nek, Hszi Csin-ping kínai elnök pedig – csakúgy, mint a G20-csoport hét eleji, indonéziai csúcstalálkozóján – ezúttal is tartózkodott attól, hogy bírálja orosz hivatali kollégáját,

Vlagyimir Putyint az Ukrajna ellen indított háború miatt.

A nyilatkozat aláírói mindazonáltal egyhangúlag elismerték, hogy a biztonságpolitikai kérdések jelentős hatással lehetnek a világgazdaságra. Az orosz-ukrán háború mellett szóba került az észak-koreai rakétakísérletek jelentette veszély is. „Mindenki aggodalmát fejezte ki ebben a kérdésben” – mondta a zárónyilatkozatot ismertetve Prajut Csan-ocsa, az APEC soros elnökségét betöltő Thaiföld miniszterelnöke. Az APEC 21 tagországa elfogadott egy zöld gazdasági keringésről szóló megállapodást: az úgynevezett Bangkoki Célkitűzések (Bangkok Goals) nevű kezdeményezés a koronavírus-járvány utáni fenntartható gazdasági növekedésre irányul. A résztvevők síkra szálltak a

szabad és tisztességes kereskedelem mellett a csendes-óceáni térségben.

Az 1989-ben alapított APEC célul tűzte ki, hogy a csendes-óceáni térségben szabadkereskedelmi övezetet hoz létre, és a kereskedelmi korlátok leépítésével erősíti a tagországok gazdasági növekedését. Határozatai azonban nem kötelezőek, ami a szervezet egyik gyenge pontja. Az APEC-országokban él a világ népességének több mint egyharmada, és a tömb a globális hazai össztermék (GDP) 60 százalékát állítja elő.

(MTI)

Nyitókép: A vendégekkel tartott nem hivatalos tanácskozás az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC bangkoki csúcsértekezletén 2022. november 18-án.MTI/EPA/Reuters pool/Athit Perawongmetha

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. november 19. 22:13
"APEC-csúcs: a tagországok többsége elítélte Oroszország ukrajnai háborúját" Azta. Gondolom maguk is ledöbbentek.
Dezsőke
2022. november 19. 20:45
békét
Ati Papa
2022. november 19. 19:40
Még mindig sikk Orbán Viktort gyalázni az EU-ban, pedig ő következetesen csak Magyarország érdekeit próbálja képviselni első perctől fogva. Kína ugyanezt csinálja és nem megy szembe a saját érdekeivel. Aszongya: "... A tagországok többsége elítélte Oroszország ukrajnai háborúját." A kisebbség viszont Kínával az élen NEM. Kína csak röhög vagy sajnálkozik az agyatlan európai vezetőkön és magáévá tette a régi mondást, hogy: "Te csak házasodj Ausztria!" Nekik kell az Orosz nyersanyag.
nempolitizálok
2022. november 19. 19:02
Magukban pedig Zselééket, csak nyíltan nem merték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!