Naftogáz vezérigazgatója: A norvég gáz mentheti meg Ukrajnát

2022. október 09. 19:16

Jurij Vitrenko azt is elmondta, hogy a Naftogáznak nincsenek forrásai arra, hogy a jelenlegi áron szerezzen be gázt.

2022. október 09. 19:16
null

„Szeptember végén kezdődtek meg a szállítások a Baltic Pipe gázvezetéken, amelyen át Norvégiából érkezik földgáz Lengyelországba, ezen keresztül pedig akár egymilliárd köbméter gázt szerezhet be Ukrajna” – jelentette ki Jurij Vitrenko, a Naftogáz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója az Interfax Ukrajnának adott interjúban.

Mostantól ezen a vezetéken keresztül is tudunk gázt szállítani Ukrajnába, már előzetes megállapodásaink is vannak a szállításokról. A vezeték rendelkezik szabad kapacitásokkal, amiket informálisan csak a Naftogáz számára tartanak fenn” – mondta az állami gázvállalat vezérigazgatója.

Vitrenko ugyanakkor megjegyezte, hogy

a Naftogáznak nincsenek forrásai arra, hogy a jelenlegi áron szerezzen be gázt 

– írja a Korrespondent.

„Az egyetlen probléma ezzel, hogy az egymilliárd köbméter gáz jelenlegi áron ezen a csövön keresztül 2 milliárd dollárba kerülne. A vállalat jelenleg nem rendelkezik ekkora összeggel” – magyarázta Vitrenko. Hozzátette: a gázimportra létrehozott különalap még üres. Az IMF-től remélnek pénzt erre a célra, és az október végére tervezett németországi donorkonferenciától várnak jelentős áttörést. Jurij Vitrenko kiemelte, hogy a norvég gáz mentheti meg Ukrajnát.

„Jó, hogy megjelent egy ilyen kiegészítő lehetőség, ugyanis Ukrajna függetlenedhet az orosz gáztól, és ha lehetőségünk lesz rá, akkor élni is fogunk ezzel” – fogalmazott a Naftogáz vezére.

Nyitókép: AFP

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. október 10. 22:24
"A norvég gáz mentheti meg Ukrajnát" Persze, csak előbb fel kéne találni.
Sany Xepi
2022. október 10. 11:32
Vajon milyen részvényei vannak Ukrajnának. Mert az osztrákoktól OMV részvényt akartak.....
dezodor
2022. október 10. 07:52
Az egy dolog, de ki fogja kifizetni B+ ?! Fogadjunk hogy az EU-tagállamok ! Vagyi MI ! Egy korrupt újnáci banderista maffiaállamnak ! Egyre jobban szimpatizálok az ukránokkal... Költői kérdés, vajon a norvég vezeték miért nem robbant fel ???
röviden
2022. október 10. 06:16
Ha a norvégok az osztrákoktól a gázért a fél OMV-t kérik, akkor mit kérhetnek a csóri ukránoktól? Bele se merek gondolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!