Lótrágyával is tüzelnének a németek jobb híján

2022. október 08. 16:37

Berlinben az energiaválság fokozza az emberek nyugtalanságát, sokan a második világháború időszakában jelentkező problémák visszatérésétől tartanak.

2022. október 08. 16:37
null

Franciaországban csaknem megduplázódott a tűzifa ára, tonnánként 600 euróba kerül, és pánikszerűen vásárolják, Magyarország betiltotta a tűzifa exportját, Románia pedig hat hónapra korlátozta az árát. Mindeközben a fatüzelésű kályhák szállítása hónapokig elhúzódhat, Svédországban pedig négyszeresére nőtt a cserépkályhákat érintő megrendelések száma, az ügyfeleknek már jövő márciusig kell várniuk a kiszállításra, Németországban pedig már minden elképzelhető anyaggal fűtenének – számol be az Index.

Az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázs a régió kritikus helyzetének legújabb jele, miközben Oroszország csökkenti az ellátást az ukrajnai háború miatti patthelyzetben. A pénteki, prágai csúcstalálkozón  az Európai Unió vezetőinek nem sikerült megállapodniuk a gáz árplafonjáról, mivel attól tartanak, minden ilyen lépés veszélyeztetheti a kontinens ellátását. Az európai háztartások fűtésének

70 százaléka földgázból és elektromos áramból származik,

és az oroszországi szállítások drasztikus csökkentésével a fa – amelyet már mintegy 40 millióan használnak fűtésre – keresett árucikké vált.

A hiány miatti aggodalmak mellett az energiaválság fokozza a megélhetési költségek megugrását, szeptemberben először alakult ki két számjegyű infláció az euróövezetben. A nehéz helyzetbe kerülő európai háztartások takarékoskodásra kényszerülnek, sokan a gázzal való fűtés helyett alternatív megoldásokat keresnek.

A tapasztalatlanság Németországban is szembetűnő, ahol a helyi kéményseprők szövetsége új és régi kályhák beüzemelésére vonatkozó kérelmek özönével találta szembe magát, a vásárlók pedig

lótrágya és más szokatlan tüzelőanyag elégetésével kapcsolatban tesznek fel kérdéseket.

Berlinben az energiaválság fokozza az emberek nyugtalanságát, sokan a második világháború időszakában jelentkező problémák visszatérésétől tartanak. Ez realitássá vált. Akkor kevés volt az üzemanyag, a lakosok pedig a Tiergarten park szinte minden fáját kivágták fűtés céljából.

 

Nyitókép: Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter berlini sajtóértekezletén 2022. augusztus 15-én. Itt bejelentette, hogy az orosz földgázszállítás visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására a kormány új illetéket vet ki a gáz árára. Ez októbertől kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz.MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2022. október 09. 14:31
" Egy lószart mama! " Ez egy reális jókívánsággá nőtte ki magát.
Palatin
2022. október 08. 22:29
Söt mi több, Von der Leyen, - a zseniális szankciós-Usi -, már azon dolgozik, hogy december 1-töl minden uniós polgárnak, erre a célra gyártott és rendszeresített nejlonzacskóba kell pusszolni és a metántól büszkén dagadó nejlonzacskókat minden szombaton be kell gyüjteni. Számoljunk csak,... ha minden uniós polgár átlagosan naponta csak 2 litert pusszol (ez gyakorlati érték, van aki ezt messze túlszárnyalja) az uniós szinten 800 millió liter, azaz 800 ezer köbméter. Ez ha nem is elég, és nem tudja teljes egészében az orosz gázt kiváltani -, minden esetre egy jelentös hozzájárulás az európai energiaprobléma megoldásához. Persze az ötletet tovább lehet fejleszteni akár különbözö irányokba is. Pl. versenyek rendezése, olyan élelmiszerek (bab stb.) preferálása, amelyek a hozamot emelik. Ide vág az is, nem véletlenül jutott eszembe, hogy volt egy kollégiumi szobatársam, aki az amerikai himnusz elsö sorát nagyon kottahüen el tudta pusszantani: Oh, say can you see by the dawns early light.. , ti-te-ta to-ta-tiii .... Az orosz himnusszal is próbálkozott, de az nem fért meg egy tartályban az amerikaival.
Monostor
2022. október 08. 21:58
A tatar bifsztek sok vendéglő étlapján megtalálható, nem csak a németeknél. Ha friss és jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. Nyugat-Európában közkedvelt étel.
vastaps
2022. október 08. 21:54
...ursula is loszarral fogja futteni a 80 szobas kunyhojat. Aha...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!