Orosz biztonsági tisztségviselő: Súlyos következményei lehetnek Európában a vezeték elleni támadásnak

2022. október 05. 21:16

Nyikolaj Patrusev azt állította, az „angolszászok az instabilitás fő forrásai a világban”.

2022. október 05. 21:16
null

Az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett szabotázs olyan nemzetközi terrorcselekmény, amelynek súlyos következményei lehetnek az Európai Unió lakosságára nézve – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy szerdai, a Krím biztonságáról Szevasztopolban megtartott szakértekezleten.

Patrusev szerint a csővezetékeken történtek kedvezményezettje, mindenekelőtt gazdasági értelemben, az Egyesült Államok. Emlékeztetett rá, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által beszervezett szabotőrök 1983-ban felrobbantottak egy nicaraguai olajvezetéket.

A tisztségviselő, aki 1999 és 2008 között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója volt, azt állította, hogy az „angolszászok”, akik szerinte az „instabilitás fő forrásai a világban”, a saját érdekükben, felhalmozott gazdasági problémáik megoldása céljából katonai konfrontációt akarnak kiváltani Oroszország és Európa között. Mint mondta, ennek hatására a tőke, a termelés és a szakemberállomány átvándorolna a tengerentúlra. Megfogalmazása szerint

Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és „szatellitáik” nemcsak elnyújtani akarják Oroszország Ukrajna elleni, Moszkvában „különleges hadműveletnek” nevezett háborúját, de a harci cselekményeket orosz területre akarják átterelni. Állítása szerint minden orosz-ukrán tárgyalási kísérlet „a kijevi rezsim amerikai pártfogóinak utasítására hiúsult meg”.

Az orosz biztonsági tanács titkára az mondta, hogy Ukrajnában nemcsak az ország hadserege, hanem a lényegében a NATO harcol Oroszország ellen, „amelynek tagjai nehézfegyverekkel, lőszerrel, hírszerzéssel és katonai szakemberek kiképzésével látják el a kijevi rezsimet”. A NATO fekete-tengeri tevékenységét fenyegetésnek minősítette az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre nézve.

Megháromszorozódott a Krímben a szélsőséges bűncselekmények száma

Patrusev, aki szerint megnőtt a krími közlekedési létesítmények fenyegetettsége és a dróncsapások valószínűsége, valamint a fegyverrel és robbanóanyaggal elkövetett bűncselekmények száma, sürgette az infrastruktúra fokozott védelmét. Közölte, hogy

Arról is szólt, hogy a szélsőséges bűncselekmények száma idén megháromszorozódott a Krímben. Elmondta, hogy az orosz belügyminisztérium és az FSZB intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy a fiatalok szélsőséges szervezetekhez, radikális ifjúsági mozgalmakhoz csatlakozzanak, valamint a neonáci ideológia híveinek tevékenysége ellen.

Közölte, hogy az félszigeten az etnikumok közötti kapcsolatok harmonizálására irányuló állami programot és önkormányzati programokat összhangba hozzák a szélsőségek elleni küzdelem 2025-ig elfogadott országos stratégiájával. Elmondta, hogy Szevasztopolban működésbe lépett az etnikumközi és vallásközi kapcsolatok állapotát megfigyelő, a konfliktushelyzetek korai előrejelzésére szolgáló rendszer.

(MTI)

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. október 06. 08:18
békét.
spidxx2
2022. október 06. 07:18
felhalmozott gazdasági problémáik megoldása céljából katonai konfrontációt akarnak kiváltani Oroszország és Európa között ez a lényeg
békalepcse
2022. október 06. 06:10
Az amcsi stratégia lényege, nincstelenné tenni a nyugateurópai polgárokat, mert amig van mit félteniük nem tudják háborúba kényszeríteni a kispolgárt. Azonban amint nincs mit féltenie, állandó létbizonytalanság, akár ehezés fenyegeti, elgondolkozik a katonának álláson, mert kap enni és ha nem a fronton van fűtenek rá. Ennek a stratégiának része a gázvezeték elpukkantása, mert onnantól még ha tényleg akarná sem tudja megakadályozni az emberek nyomorát a bábkormány. Amerika céljaihoz pedig elengedhetetlen a feláldozható katonák és emberek sokasága. A legnagyobb veszély, európán belül gerjesztenek konfliktusokat, ha már az oroszokkal nem bírnak. Európa kifosztása pedig rendszerszintűvé vált már most! Mi lesz ha bármit megadnak pár szusszanás gázért?
Zuzmoha
2022. október 06. 06:08
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!