Közeleg a bukás? – a britek tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnöki tevékenységével

2022. október 18. 13:49

Az angol miniszterelnök nettó támogatottsági egyenlege egy hét alatt 14 ponttal zuhant.

2022. október 18. 13:49
null

A brit választók alig tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnök tevékenységével a kedden ismertetett legfrissebb országos felmérés szerint. Az adatok szerint Trussnál közvetlen hivatali elődje, a sorozatos belpolitikai botrányok miatt nyáron távozásra kényszerített Boris Johnson is sokkal népszerűbb.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által 1724 brit felnőtt bevonásával elvégzett felmérés kimutatta, hogy az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss támogatottságának nettó egyenlege – az elégedettek és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – mínusz 70.    

A YouGov részletes adatsora szerint ugyanis tíz válaszadó közül átlagosan mindössze egy mondta azt, hogy jó véleménnyel van a jelenlegi miniszterelnökről, a résztvevők 80 százaléka ugyanakkor kedvezőtlenül – ezen belül 62 százalék nagyon kedvezőtlenül – ítéli meg Liz Truss tevékenységét.    

A cég hangsúlyozza, hogy

Truss nettó támogatottsági egyenlege egy hét alatt 14 ponttal zuhant.    

A friss kutatás adatai szerint a miniszterelnököt az általa vezetett kormányzó Konzervatív Párt szavazói is igen kritikusan ítélik meg. Truss támogatottsága e választói körben mindössze 20 százalékos, a róla kedvezőtlenül nyilatkozó tory szavazók aránya 71 százalék, vagyis Liz Truss támogatottságának egyenlege a kormánypárt híveinek körében mínusz 51.

A YouGov kiemeli a felmérés eredményeinek keddi ismertetésében, hogy Truss támogatottsági egyenlege a konzervatív szavazótáboron belül egy hét alatt 26 ponttal – vagyis az országos átlag csaknem kétszeresével – zuhant.

Az előző miniszterelnökről, Boris Johnsonról a vizsgálatba bevont választók összességén belül majdnem háromszor annyian mondtak kedvező véleményt, mint jelenleg hivatalban lévő utódjáról: Johnson támogatottsága 29 százalékos, a vele szemben kedvezőtlen véleményt hangoztatók aránya 65 százalék, így a volt kormányfő nettó népszerűségi egyenlege mínusz 36, fele olyan rossz, mint utódjáé.

A Konzervatív Párt egészének megítélése is igen kedvezőtlen: a YouGov kedden ismertetett adatai szerint a felmérés résztvevőinek mindössze 18 százaléka mondott jó véleményt a kormánypártról, 71 százalékuk ugyanakkor elégedetlen a konzervatívokkal, vagyis a párt nettó támogatottsági egyenlege mínusz 53. Ez kilenc ponttal rosszabb eredmény az egy héttel korábbinál.    

A pénteken menesztett előző pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng szeptember 28-án átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban hatalmas – soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő – piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát.

Kapcsolódó

(MTI)

Fotó: DANIEL LEAL / POOL / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Misi500
2022. október 20. 15:02
Na az angolok tíz százaléka akkor egészen ostoba
Sincero
2022. október 18. 15:38
Korábban ő akarta megnyomni a piros gombot. Most neki nyomtak piros gombot.
Besenyő István újratőtve
2022. október 18. 15:20
"a britek tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnöki tevékenységével" Akkor mégis egy transzgendit kellett volna miniszterelnöknek kinevezni. Az lett volna a legjobb megoldás a briteknek. :)
remi
2022. október 18. 15:02
Ez a segghülye kvótapicsa még kvótapicsának is alkalmatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!