Jövő június végéig újjáépítené a kercsi hidat az orosz kormány

2022. október 14. 16:00

Július 1-jéig az irkutszki vállalkozónak be kell fejeznie a renovációt.

2022. október 14. 16:00
null

Az orosz kormány 2023 július 1-jéig rendelte újjáépíteni a múlt szombaton felrobbantott kercsi hidat – adta hírül a RIA Novosti orosz hírügynökségre hivatkozva. A kormányzat egy irkutszki építővállalattól (Nizhneangarsktransstroy) rendelte meg a felújítást.

Ukrán szempontból a híd 2015-ben megkezdett építése eleve a nemzetközi jogba ütközött, tekintettel arra, hogy

a területet Ukrajna saját államterületének tekinti,

a híd megépítésére pedig az ukrán kormány engedélyt nem adott. A közúti forgalom 2018 májusában kezdődött meg a Tamant Kerccsel összekötő hídon. Elsőként rajta Vlagyimir Putyin orosz elnök hajtott át egy narancssárga teherautóban.

Október 8-án hajnalban a hírek arról számoltak be, hogy a híd mellett futó vasúti hídon tűz ütött ki a rajta veszteglő olajszállító tehervonat felrobbanása miatt. Emellett orosz források szerint a hídon egy teherautó is felrobbant, amelynek következtében a közúti forgalom a híd részleges leomlása miatt két sávon ellehetetlenült.

Az orosz oldal ukrán szabotázst sejt az események hátterében, egyesek szerint viszont az Orosz Föderáció érdekében áll a robbanás, mivel a hidat Oroszország – a Krím-félszigettel együtt – saját államterületének tekinti. Ennek megfelelően pedig az orosz fél az orosz katonai doktrínának megfelelően eszkalálhatja a konfliktust.

Kép: STRINGER / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecmec
2022. október 15. 05:24
Valós mühold képen nézik és rádió vagy telefon frekvencián élesítik, megtörténhet hogy a szerencsétlen nem is tudja mit szállít......(elnézést félre klimpiroztam)
lewdberg
2022. október 14. 19:05
nahát nem úgy volt hogy aznap délutánra már minden fasza? ja hogy jözben kicsit kezdett gázul kinézni a többnapos kamionsor és menekülő emberek? ja hogy majdnem egy év alatt lesz kijavítva? szar ügy :)
Akitlosz
2022. október 14. 17:39
Fogadok, hogy a cikk névtelen ide szerzője nem tud oroszul.
zara
2022. október 14. 17:17
'Az orosz oldal ukrán szabotázst sejt az események hátterében, egyesek szerint viszont az Orosz Föderáció érdekében áll a robbanás' vagyis idióta újságirók vagyunk és nyomjuk a hivatalos hazudozást... videofelvétel van h öngyilkos merénylő robbantotta fel a kamionját nincs kétség...és ez annyira 'Orosz Föderáció érdeke' mint magyaro. érdeke h felrobbanjon mondjuk a paks1...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!