Jamaicában betiltották a drogozást hirdető zenéket

2022. október 14. 14:37

A jamaicai művészek elítélték a tilalmat, és a szólásszabadság elleni fellépésnek tekintik azt.

2022. október 14. 14:37
null

A jamaicai műsorszóró hatóság betiltotta azoknak a zenei és televíziós produkcióknak a sugárzását, amelyek megítélésük szerint a bűnözést, az erőszakot, a kábítószer-használatot, a csalást és a fegyvereket dicsőítik vagy népszerűsítik.

A tilalommal azokat a produkciókat akarják kiszorítani a médiából, amelyek a kormány szerint

Az új irányelv szerint a műsorokat sugárzó csatornáknak kerülniük kell a pénzzel, pazarlással, pénzátutalással kapcsolatos „városi szlenget”, és például az olyan szavakat, kifejezéseket, mint lincselés, bankszámla, élelmiszer, pénztárca vagy ügyfél. A műsorszolgáltató hatóság arra kérte a nyilvánosságot, hogy jelentse a jogsértőket.

Elítélik a tilalmat a jamaicai művészek

A jamaicai művészek elítélték a tilalmat, és a szólásszabadság elleni fellépésnek tekintik. Mint érveltek, a kormány nem sokat tesz a bűnözés felszámolásáért, az erőszaknak kitett lakosságot viszont nem vonja be a párbeszédbe.

– hangsúlyozta a Di Genius néven ismert Stephen McGregor Grammy-díjas zenei producer és énekes, hozzátéve, hogy azért próbálják megtiltani az ilyen produkciókat, mert nem illik bele abba a képbe, amelyet a hatalmon lévők szeretnének.

Tavaly Jamaicában volt a legmagasabb a gyilkosságok aránya Latin-Amerikában és a Karib-térségben az Insight Crime felmérése szerint.

Max Romeo - Chase the Devil (1976)

 

Jamaicában már korábban is hoztak hasonló rendelkezéseket, többek között 2009-ben. Sokan azonban nem hisznek az ilyen szabályozás eredményességében, mert mint rámutattak, a fiatalok eleve a streamingplatformokról hallgatják és nézik a produkciókat.

McGregor szerint

a művészeket akarják bűnbakká tenni az állam mulasztásai okozta súlyos problémákért.

A zenész hangsúlyozta: nem lehet arra kényszeríteni az alkotókat, hogy olyan képet fessenek a világról, amely nem tükrözi a valóságot.

(MTI)

Nyitóképen: Bob Marley

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. október 14. 20:23
"olyan szavakat, kifejezéseket, mint lincselés, bankszámla, élelmiszer, pénztárca vagy ügyfél" Írjon a megadott szavakkal novellát!
Frakk a macskák réme
2022. október 14. 20:19
Nem hiszem, hogy a reggae ellen irányulnának a lépések, belefér egy kis marihuána. Ha meglátom a zöld-sárga-piros színeket (nem ez a hivatalos zászló), azonnal belelátom a levélkét. Inkább a buta gengszterrap és hasonló stílusok ellen irányul a lépés. Minden gyerek gengszter szeretne lenni, nem pedig Sportszeletes gondtalan raszta.
Lajoss
2022. október 14. 20:00
Ott már tök mindegy..
erdei nyezega
2022. október 14. 19:56
jamajikába azt csinálsz, amit akarsz......ott mindenki drogozik, cigizik, iszik...táncol, harcművészkedik .......boldog.....mondjuk fűteni nem kell, kicsi a rezsiköltség, kevés a bérház, a meló nem kötelező......tanulni se, és él a jogos önvédelem.......orvosi ellátás nincs......így hála pénz se kell!...nincsenek szupermarketek...mindenki azt eszik, amit talál........hát nem fasza?...mégis megélnek!........mi meg rinyálunk ha nincs a hűtőbe téliszalámi, majonéz, meg pannónia sajt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!