Mélyen ellenzem Orbán Viktor démonizálását – szögezte le a háborút megjósoló George Friedman

2022. október 26. 13:01

A miniszterelnök által is kedvelt geopolitikai stratéga beszélt a kormányról, Magyarországról, Európa jövőjéről és a háború végéről.

2022. október 26. 13:01
null

Interjút adott George Friedman magyar származású, amerikai geopolitikai stratéga az Indexnek. Ő az a stratéga, akinek a könyvéből idézett Orbán Viktor a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A miniszterelnökkel kapcsolatban kifejtette, hogy „számos kérdésben nem értünk egyet, de mélyen ellenzem azt a mai tendenciát, hogy démonizáljuk azokat, akikkel nem értünk egyet.” „Ebben az értelemben vannak olyan gondolatai, amelyeket el tudok fogadni, és vannak olyanok, amelyeket nem, de nagyon szeretek vele beszélgetni” – tette hozzá utalva arra, hogy júniusban a Karmelita kolostorban fogadta Friedmant a kormányfő.

Ki tört volna a háború Trump és Merkel alatt is?

Friedman Orbán Viktor azon nyilatkozatára reagálva, miszerint nem tört volna ki a háború, ha februárban még Trump lett volna Amerika elnöke és Merkel Németország kancellárja, kifejtette, hogy „ami Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatos véleményét illeti, nem értettem egyet azzal, hogy az oroszok nem fognak támadni. Egy 2008-ban írt könyvemben, A következő 100 évben azt jósoltam, hogy

Tehát az egyik állításban igazam van, a másikat majd még meglátjuk. Azt is el kell mondanom, hogy amikor a veszélyről beszéltem, eléggé egyedül voltam a véleményemmel. Sokan vészmadárnak tartottak, sokan, akik mostanra már elfelejtették ezt. Tehát a miniszterelnök úr nem volt egyedül azzal a véleményével, hogy ez nem fog megtörténni. Értem az eredeti gondolatmenetet, de nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy ekkor már se Trump, se Merkel nem volt a porondon.”

Nem Oroszország fog győzni

A geopolitikai stratéga elmondta, hogy az oroszoknak két gyenge pontja van, az emberhiány és a gyenge kiképzés. Szerinte az oroszok felkészültek arra, hogy tömeges vereségeket szenvedjenek el, s hogy addig tudják elhúzni a háborút ameddig csak akarják,

de nem hiszi, hogy győzni tud.

Európáról

Kifejtette Friedman, hogy az európai energiaválság rosszabb, mint a legtöbb más régióban, mivel a békeévek alatt se táraztunk fel s nem teremtettük meg a saját energiaforrásainkat. Mint mondta, „az európaiak egy boldog fantáziavilágban éltek, ahol az energia mindig elérhető lesz, megfelelő áron. Most ők fizetnek érte. Lehetséges, hogy egy másik fantáziavilágot is elhisznek, hogy ha Oroszország győz Ukrajnában, akkor később nem indulnak meg újra keleten, ha az érdekük azt kívánja.

Az unión belüli feszültségekről elmondta, hogy „nem a háború teremtette meg a feszültséget, az már megvolt, az orosz–ukrán konfliktus csak tovább növeli azt. Ugyanakkor valószínűtlennek tartom azt a hitet is, hogy időnként nem lesznek háborúk. Egyetlen intézmény vagy nemzet sem tudja úgy felépíteni magát, hogy ne számoljon a háború lehetőségével. Európának is számolnia kell vele.

Egyetértek tehát azzal, hogy az unió bajban van, de azzal nem, hogy ez a háború volt a baj elsődleges forrása.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. október 27. 16:26
Ettől a magyar származásúzástól kivan az összes faszom. Magyarországról kivándorolt zsidót jelent az esetek túlnyomó többségében, aki a magyarok ellen van, de minimum a fogadó ország érdekében cselekszik. Mi értelme van ezt így folyton odabiggyeszteni?
MrTájfel
2022. október 27. 08:00
Az te vagy haver..
BőröndÖdön
2022. október 26. 17:45
Mennyit kaphat ez a csüngőhasútól??
zara
2022. október 26. 17:22
'de nem hiszi, hogy győzni tud.' hát lássuk oroszo. 4x akkora népességileg az ukrán veszteség kb 7xse az orosznak, mert az oroszok márciús közepe óta gyakorlatilag védekeznek és tűzérségi és légi fölényük van... az oroszok nem tudnak vesziteni csak ha a nato csapatokat küld, de az garantált atomháború---
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!