A Ryanair a magyarnál komolyabb extraadót is kapott most a nyakába máshol

2022. szeptember 16. 13:03

A hollandok két és félszeresére növelik az utasadót, O'Leary őket is keményen bírálta.

2022. szeptember 16. 13:03
null

Akkora eseménynek ígérkezett a Ryanair-vezér budapesti látogatása, hogy már a sajtómeghívóból cikket írtak túlzottan lelkes kollégák. A találgatások rögtön beindultak arról, hogy vajon mi rosszat jelenthet még be Budapesten Michael O’Leary, szerencsére a meglepetés végül az lett, hogy nem jelentett be semmi újat. Aminek megvan a maga oka, a piaci helyzet ugyanis rendkívül izgalmas – írja a Forbes.

A lap szerint a Ryanair igazából azért lett óriási sztori az elmúlt hónapokban Magyarországon, mert másképp kommunikál, mint a többi cég. Ez régóta így van, csak kevesen tudtak róla nálunk addig, amíg Nagy Márton minisztert nem kezdte idiótázni az utasadó miatt O’Leary. Pedig elküldött ő már a halálba ennél durvábban is mindenkit politikusoktól reptérüzemeltetőkön át az utasokig, ha a cége érdeke úgy kívánta.  

A Ryanair-vezér tényszerűen ellenőrizhető állításai nagyrészt igazak, de azért gyakran túloz, csúsztat, felejt ki mondandójából lényeges, a cégre nem épp jó fényt vető információkat. Pár példa erre az alapján, amit Pesten mondott. Extraprofitadót nyilván nem lehet veszteséges cégekre kivetni, az utasadónk a költségvetési hiánytömködés része, amiről rögtön az elején tudni lehetett, hogy utasszámcsökkenést hoz, így kevesebb lesz belőle a bevétel a tervezettnél.

Az is igaz, hogy ilyet (mármint extraprofitadóként kommunikált utasadót) egyedül a magyar kormány volt képes kivetni az unióban, de maga az utasadó egy régi és gyakran alkalmazott megoldás máshol is. Olyannyira, hogy épp pár napja jöttek elő egy igazán durva verziójával a hollandok, akiket O’Leary pont ugyanúgy küldött el a vérbe, mint Nagy Mártont – olvasható a cikkben.

A Forbes szerint a különbség annyi, hogy a holland illetékeseknek nem a Közgazdaságtan tökfilkóknak című könyvet küldte el, hanem a tökfilósorozat környezetvédelemről szóló darabját. Mert hogy a hollandok direkt azzal a céllal növelik a két és félszeresére az eddig a magyarral majdnem azonos mértékű utasadót, hogy leszoktassák az embereket a repülésről, menjenek inkább vonattal. Csakhogy épp a legszennyezőbb gépekkel utazó átszálló utasok maradnak ki a rendszerből, hogy védjék a súlyos állami pénzekkel kitömött nemzeti légitársaságukat.

  Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. szeptember 17. 12:20
what did this irish shit-mixing dick hat come back for?
Pitypangocska
2022. szeptember 16. 22:16
Legszebb öröm a káröröm. Ezért: :DDDDDDDD
Sany Xepi
2022. szeptember 16. 18:36
Ha az adó liberális akkor nekik nem probléma úgy nézem.
KBA98
2022. szeptember 16. 16:27
ez a pali nagyon hülye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!