Románia török harci drónok beszerzését tervezi

2022. szeptember 01. 11:20

Románia három darab, egyenként hat harci drón távirányítását ellátó, Bayraktar TB2-es típusú pilóta nélküli repülőgép-rendszert tervez beszerezni.

2022. szeptember 01. 11:20
null

A román védelmi minisztérium augusztus elején kért előzetes jóváhagyást a parlamenttől a beszerzési eljárás elindításához.

Az indoklásban a tárca az ország a NATO-ban Romániára háruló védelmi feladatok teljesítésére és az ország 2040-ig tartó haderőfejlesztési céljainak megvalósítására hivatkozik.    

A szerződés áfa nélküli értéke 300 millió dollárra tehető, ami nemcsak a 18 drón és az irányításukra szolgáló rendszerek beszerzését, hanem a telepítésük logisztikai költségeit, valamint a kezdeti kiképzés árát is magába foglalja. 

A G4Media felidézte: a Bayraktar drónokat gyártó cég tulajdonosa Recep Tayyip Erdogan török elnök veje és az ő családnevét viselik az ukrajnai háborúban hírnevet szerzett pilóta nélküli repülők. A lap úgy tudja: a nagy hatótávolságú pilóta nélküli harci gépek vételára egymillió dollárnál kezdődik, felszereltségük függvényében pedig beszerzési költségük 5 - 5,5 millió dollárig emelkedhet, de így is olcsóbbak, mint az amerikai gyártmányú drónok.

(MTI)

Nyitókép: Veysel Altun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. szeptember 01. 14:22
Mióta jelenti be a tolvaj, hogy lopni indul?
Sany Xepi
2022. szeptember 01. 12:51
A képeket nézve ez egy árokásó drón. Ha leszáll mély V alakú árkot ás magának több kilométeren át. Nem a románok alakították át?
Ronee
2022. szeptember 01. 12:22
Remélem a Magyar drón KF sikeres lesz...de mondjuk az is fasza lenne ha megérkeznének a lerendelt technikák a Zrínyi26-hoz és a németek nem a 48. országot vagy ukrajnát szolgálnák ki előbb, teljesítsék a mi szerződésünket.. #)
zoles
2022. szeptember 01. 12:10
A románok miatt nekünk is fontos fegyverkezni, ha tetszik ez egyeseknek, ha nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!