Peking: Kína és Tajvan egyesülése elkerülhetetlen

2022. szeptember 21. 09:39

Peking 2005-ben fogadta el az úgynevezett elszakadás elleni törvényt, amely kimondja, hogy ha Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, Kína beavatkozhat.

2022. szeptember 21. 09:39
null

A szárazföldi Kína és Tajvan egyesítése mellett állt ki szerdán a Peking tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője, és kiemelte, hogy Kína ezt a Hongkongban is bevezetett „egy ország, két rendszer” elve alapján képzeli. Pekingi sajtótájékoztatóján Mao Hsziao-kung azt mondta, hogy Kína mindent megtesz saját területe védelmében, az országegyesítést pedig elkerülhetetlennek nevezte – írja a vg.hu.

Hozzátette, Peking tiszteletben tartaná Tajvan „eltérő társadalmi berendezkedését”, beleértve a vallásszabadságot is.

– jelentette ki. 

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte:

Kína 2005-ben fogadta el Tajvannal kapcsolatban az úgynevezett elszakadás elleni törvényt, amely kimondja, hogy ha Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy a békés újraegyesítés lehetőségei végképp kimerülnek, Kínának minden szükséges intézkedést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében. 

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2022. szeptember 21. 14:07
Tajván Kína része. Pont. Kuss USA.
Selamat
2022. szeptember 21. 13:41
Szerintem semmi különbség nincs Kína és pl Németország között. A németek ugyanúgy vissza akarták szerezni a sajátjaikat, mint ahogy Kína is teszi. Úgy Hongkong, mint Taiwan esetében. Akkor miért jó az, ha az egyesülés a németekkel történik, és miért rossz, ha Kína ugyanazt teszi? Amúgy, meg, a saját tapasztalataim alapján - személyes beszélgetések-, a tanult taiwani kínaiak inkább Kínához tartoznának. Gondolom a jóval nagyobb lehetőségeik miatt.
káli
2022. szeptember 21. 11:17
Peking nyugat tajvan!
tintapaca
2022. szeptember 21. 10:57
Úgy látszik, hogy Putyin és HSZ Csin-Ping Szamarkandban megegyeztek, hogy fokozzák a nyomást az USA-ra. A világ másik végén kezdődő katonai nyomásgyakorlás gyengíti és fékezi az USA cselekvőképességét. Nagy-Britanniában kormányválság, az EU-ban vezetési válság, az USA-ban gerontokrácia -Biden, Pelosi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!