Elkészült India első saját gyártású repülőgép-hordozója

2022. szeptember 03. 08:31

Újdelhi fontos célja, hogy a védelmi területen teljesen önellátóvá váljon.

2022. szeptember 03. 08:31
null

Indiában elkészült az ország első hazai gyártású repülőgép-hordozója, Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken történelminek nevezte az eseményt, és felhívta a figyelmet az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságának megőrzésére.

A miniszterelnök Kerala államban elmondott beszédében leszögezte: nem sok ország büszkélkedhet saját gyártású repülőgéphordozókkal, de India most már közéjük tartozik.

Hozzátette:

Újdelhi fontos célja, hogy a védelmi területen teljesen önellátóvá váljon.

Az Vikrant az ország második repülőgép-hordozója az Oroszországtól vásárolt, 1987-ben gyártott Vikramaditja mellett.

A 262 méteres, 47 400 tonnás Vikrant az ország legnagyobb hadihajója: mintegy 1600 főnyi személyzet és 30 repülőgép befogadására képes, köztük harci repülőgépekére és helikopterekére is, a gyártásához felhasznált alkatrészek több mint 75 százaléka pedig szintén indiai gyártmány.

A tervek szerint a hajót 2023 végéig orosz gyártmányú MiG-29K harci repülőgépek segítségével tesztelik, ezt követően helyezik üzembe.

Újdelhi emellett újabb harci repülőgépeket kíván vásárolni Franciaországtól.

Prioritássá váltak a biztonsági kérdések

A kormány túl sokáig nem fordított elegendő figyelmet az indiai- és csendes-óceáni térség biztonsági kérdéseire, ám ezen ügyek mára a kormány prioritásaivá váltak – mondta Modi, aki a többi között ezzel indokolta a haditengerészet költségvetésének növelését is.

Az utóbbi években Kína fokozta jelenlétét az Indiai-óceánon, valamint a Csendes-óceán nyugati térségében, egyebek között – Újdelhi biztonsági aggályai ellenére – kikötőt épített Srí Lankán, ahová már befutott az első kínai hajó is.

Jóllehet Peking azt állítja, kutatóhajóról van szó, Újdelhi attól tart, a vízi járművet kémtevékenység folytatására is használhatják.

Az indiai haditengerészet tavaly négy hadihajót küldött válaszul Délkelet-Ázsiába, a Dél-kínai-tengerre és az indiai- és csendes-óceáni térségbe, ahol részt vettek az Indiából, Ausztráliából, Japánból és az Egyesült Államokból álló Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) néven ismert együttműködés hadgyakorlatán.

Pekingnek a térség több országával – köztük Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel – van vitája olyan területek fennhatósága miatt, amelyek közül nem egy földgázban és olajban is gazdag.

(MTI)

Nyitóképen tengerészgyalogosok India első hazai gyártású repülőgéphordozójának, a Vikrantnak a fedélzetén Koccsi kikötőjében. Fotó: MTI/AP/Prakash Elamakkara 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. szeptember 03. 20:09
Ha létezne még az Osztrák-Magyar Monarchia, akkor az is össze tudna rakni egy ilyen hajót. Kettőt is.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. szeptember 03. 16:53
Érdekes milyen mennyiségő agresszív köpködést, krehácsolást okoz mikor egy-egy ország felemelkedik. Úgy látszik hogy a művelt bezzegnyugati közösségnek India is csak addig volt jó míg fejlődő országként lehet rajta szörnyülködni, meg jó olcsón gyártatni ott. Mikor összeszedi magát egy másik több ezer éves társadalom és talpra áll akkor már hirtelen fanyalogni kell rajta
stug
2022. szeptember 03. 14:33
Tehát India Kína ellen fegyverkezik. Hogy lesz ebből pólusváltás?
Backstab
2022. szeptember 03. 13:27
Tiszta rasszizmus nem latok egy feher embert sem a kepen. Hogy gondoljak hogy nem szineznek. Be fogom jelenteni az amnesty nal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!