CNN: A populista politikában a demokratikus vezetést kultuszokra váltják, ez történt Orbán Magyarországán is

2022. szeptember 26. 09:31

Az amerikai hírcsatorna szerint „minden a populisták előretörésének kedvez Európában”.

2022. szeptember 26. 09:31
null

A CNN hosszas elemzést közölt azután, hogy az exit poll szerint Giorgia Meloni nyert Olaszországban. Az amerikai hírcsatorna szerint ezután

Európában joggal érezhetik a konzervatív jobboldaliak, hogy sok év után újra nekik áll a zászló”,

hiszen nem csak Olaszországban győzött a jobboldal, hanem Svédországban. 

A CNN cikke Federico Finchelsteint idézi, aki szerint a populizmus paradoxona az, hogy „problémákat azonosít, de azokat még rosszabbra cseréli”.

A populista elit az intézményeket kultuszszerű vezetésre cseréli. Donald Trump ebben a szerepben természetesen mozgott, és bátorított többeket példájával, így Erdogant, Bolsonarót, sőt, Orbán Viktort is”

– véli Finchelstein, utalva az autoriter vezetőkre, akik országaiban a „demokratikus normákat jelentősen leépítették” az elmúlt években.

Kapcsolódó

Olasz választás: itt az exit poll, nyert Meloni pártja

Vasárnap választott Olaszország. Az exit poll szerint Giorgia Meloni Olasz Testvérek pártja nyerte a választást. Bővebben...

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Davidw
2022. szeptember 27. 06:30
Sose ertettem, hogy a populizmus miert is nem demokratikus? Pont ez lenne a lenyege, a tobbseg dont.
MTom
2022. szeptember 26. 17:43
Igazuk is van. Amikor egy fidesz szavazo forrassal megtamogatott tenyek ele allitva is csak annyit tud bufogni hogy "rohadtlibsi" "Orban a vezerunk" ott mar nagy a baj.
OneiroNauta
2022. szeptember 26. 15:38
CNN a fullkretén ballibsi propagandagépezet...
MyOp
2022. szeptember 26. 14:53
A Truman doktrína óta Amerika rájött, hogy Európa kiváló fejőstehén, ami tartósan akkor ad tejet, ha nem csak gazdaságilag, de ideológiailag is függ Amerikától. Előbbi csak-csak, viszont az utóbbival az a helyzet, hogy Európa kulturális és civilizációs szempontból Amerika előtt jár évszázadokkal, szóval az nem meglepő, hogy hogy pár évtized amerikanizmus import után elkezd újra ébredezni a régi Európa. Persze már így is jóvátehetetlen károkat szenvedett az öreg kontinens, kérdés, hogy újra magára talál-e.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!