Visszacsatlakoztatták a hálózathoz a zaporizzsjai erőművet

2022. augusztus 25. 21:55

De még mindig nem működik.

2022. augusztus 25. 21:55
null

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtök esti közlése szerint visszacsatlakoztatták a hálózathoz a zaporizzsjai erőművet, amelyet délután kapcsoltak le.  Ez azonban nem jelenti azt, hogy újraindultak volna a reaktorok. 

Ismert: a lekapcsolás után bejelentették: a NAÜ igazgatója is látogatást tesz a helyszínen. A létesítménynek már a lecsatlakoztatás előtt is csak két reaktora működött a hatból. 

Nyitókép: METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. augusztus 26. 07:52
"Visszacsatlakoztatták a hálózathoz a zaporizzsjai erőművet" -de még nem működik? -hát persze... Várják a komoly figyelmeztetésre a visszahatást, a visszajelzést! Bár némi megfontolásra az elvadult, elszabadult zsidó Zelenszkijtől nem számíthatunk... -a zsidó-világ támogatásával a hátában...
chief Bromden
2022. augusztus 26. 07:27
Együttműködnek visszakapcsolták, pedig szét is lőhetnék a vezetékeket. Arra ott a zongorista.
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 26. 07:11
Na, öntsünk tiszta vizeletet a pohárba, mert így csak a káosz növekszik. Az erőmű az országos hálózathoz három darab 750 kV-os és egy 330 kV-os vezetékkel csatlakozik. Ez utóbbi a közelben lévő szénerőművel köti össze az atomerőművet, szükség esetén a szénerőmű biztosítja az atomerőmű áramellátását, normál üzemben pedig "kifelé", az országos hálózatba megy rajta az áram. A háború következtében, már az első napoktól a három távvezetékből csak egy működik, az egyiket lekapcsolták, a másik megsérült. Az harmadik, utolsó távvezeték kapcsolódott le a napokban, ami kiváltotta a maradék, még működő blokkban a generátorvédelmet, ami automatikus vészleálláshoz vezetett. Ilyen eset békeidőben is előfordul, Pakson az üzemzavarok nagy részét ilyen esemény teszi ki, a külső hálózatban fellépő hiba miatt a generátor leválasztódik, ami kiváltja a reaktor vészleállását. (Csak megjegyzésképpen: ilyen hiba minden termikus erőműnél előfordul, a megoldása ugyanaz, de a szenes erőműveket sokkal lassabb folyamat leállítani.) Az IAEA jelentése szerint a szénerőművel összeköttetést biztosító 330 kV-os távvezeték végig működőképest volt. Nincs hír arról, hogy a vészhelyzeti dízelgenerátorok bekapcsoltak volna, tehát minden valószínűség szerint a leállított reaktorok áramellátását a szénerőmű biztosította. A 330 kV-os távvezeték összeköttetést teremt a Nova Kakhovka és a Zaporozsje vízerőművek elosztóival is, így az atomerőmű akkor is kaphat áramot, ha az energodari szénerőmű sem üzemel. https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-94-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine Javítás, kiegészítés: úgy tűnik, hogy a negyedik, 330 kV-os távvezetéket (ez az egy vezet át a Dnyeperen, a többi három a keleti területen marad) időközben átépítették 750 kV-osra, és a szénerőmű-atomerőmű közé építettek két rövid 330 kV-os szakaszt.
Sany Xepi
2022. augusztus 26. 06:21
Úgy is végleges leállítás lesz a vége a futóelemek Oroszországba szállításával. Aztán lehet benne fűteni szalmabálával...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!