Szakértő: Európa öt éven belül leválhat az orosz gázról

2022. augusztus 30. 15:22

Pletser Tamás arról beszélt a Klubrádiónak, hogy az idei és a jövő évi tél lesz kritikus Európa és benne Magyarország energiaellátottsága szempontjából. 

2022. augusztus 30. 15:22
null

A magas energiaárak az orosz-ukrán háború nélkül is bekövetkeztek volna. Az elmúlt 10 évben Európa olcsón tudott nagy mennyiségű földgázt vásárolni Oroszországtól. Azonban emiatt kevesebb olyan beruházás valósult meg, amely a fosszilis energiahordozók felhasználására irányult volna. Az alacsony beruházási aktivitást nem tudja kielégíteni a gyorsan növekvő gazdaság igényeit – nyilatkozta Pletser Tamás a Klubrádiónak.

Az Erste Befektetési zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint Oroszország és Európa kölcsönös függésben állnak egymással energiagazdaságilag,

az Európa Unió a földgázimportja 40 százalékát Oroszországtól szerzi.

Pletser úgy véli, az Unió 5 éven belül a megszabadulhat az orosz gázfüggőségtől. Ehhez egyrészt bizonyos iparágak leépítése vagy más energiaforrásokra való átállítása szükséges, például kőszénre, illetve megújuló energiára – vélekedett a szakértő.

„Oroszország oldaláról nézve pedig az látszik, hogy nagy érvágás lenne számukra, ha nem kereskedhetnének Európával, mivel exportja háromnegyedét az Unió országainak szállítja. Oroszország számára Törökország és Kína jelentenek még lehetséges exportpartnereket. Azonban az ide vezető gázvezetékek kisebb kapacitásúak. A cseppfolyós gáz kitermelésére és szállítására alkalmas technológia alkalmazását pedig az EU szankciói lehetetlenítik el számukra” – fejtette ki a szakértő, aki szerint

az idei és a jövő évi tél lesz kritikus Európa és benne Magyarország energiaellátottsága szempontjából. 

„Oroszország évi 155 milliárd köbméter gázt szállított Európának, azonban a háború óta különösen megbízhatatlan partnerré vált. Az orosz gázfüggőségtől való elszakadás nem megy egyik napról a másikra, de már elkezdődtek az erre irányuló folyamatok” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI Fotó, Máthé Zoltán

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. augusztus 31. 01:13
Elég hülyeség lenne.
Attila a nagy
2022. augusztus 30. 22:21
Úgy bírom ezeket a környezetvédő, energia szakértő,megmondó politikusokat. Ideológiai okokból le kell válni az orosz gázról. Ilyenkor nincs környezetvédelmi akadály: vissza lehet durrantani a szénerőműveket, jöhet a palagáz hajón ami így az előállításával és a szállításával duplán káros. Az embernek azt kellene végre megérteni, hogy a Föld túl kicsi lett hozzánk. Az ökológiát minden fölé kell tenni. Ha valóban akkora a baj, akkor nem számíthat sem politikai, sem gazdasági érdek. A gazdagoknak is be kell látni, hogy Föld csak ez az egy van, és hiába a sok pénz,ha az élhető környezet elfogy.
MrStokes
2022. augusztus 30. 20:28
Pletscher ur hazudik , vagy f.ngja sincs mirol ir.
tetx
2022. augusztus 30. 20:07
Gondolom az oroszok azért építették az Északi Áramlatot mert ki akartak baszni az EU-val úgy, hogy majd jól üresen hagyják az 1200km hosszú majdnem 100mrd EUR-ba kerülő csőrendszert. Nagyon zseniális és nagyon gonosz terv az oroszok részéről. Oh wait...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!