Büntetést kapott a Ryanair: 300 millió forintot kell fizetnie a légitársaságnak

2022. augusztus 08. 09:24

A cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat.

2022. augusztus 08. 09:24
null

„Fejlemény Ryanair-ügyben” – ezzel kezdte hétfő reggeli posztját Varga Judit igazságügyi miniszter. Június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

Kiderült, a fogyasztóvédelmi hatóság jogsértést állapított meg, ugyanis

a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat.

A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint. „Ahogy a Kormány megígérte, meg fogjuk védeni a magyar embereket és az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fogunk indítani” – írta Varga Judit.

Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak.

Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogjuk büntetni a továbbiakban is!” – tette hozzá a tárcavezető.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2022. augusztus 08. 13:30
"a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat" Vajon - mi volt az a kereskedelmi gyakorlat? - hogyan tévesztette meg azzal a fogyasztókat? Ezek a kérdések azért vethetők fel, mert a fogyasztónak (az utasnak) fizetés ELŐTT módja van elolvasni - és el is kell fogadnia - az "Általános Személy- és poggyászfuvarozási Feltételek"-et amelyben a 4. CIKK - VITELDÍJAK, ADÓK, ILLETÉKEK ÉS EGYÉB DÍJAK cím alatt ez áll: "4.2.2 A kormányzati adók folyamatosan változnak és a foglalást követően is bevezethetők. (most tessék figyelni!) Ha valamely kormányzati adó a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót (vagy a különbözetet). De úgy is dönthet, hogy nem utazik és kéri a foglalási költség teljes visszatérítését." Ha viszont a fentieket elfogadva fizeti ki a jegy árát, akkor hol a megtévesztés?
19540321
2022. augusztus 08. 12:14
Évek múltán szép csendben majd megfizetjük a perköltséget a jogtalan büntetés miatt! Emlékszik valaki még a sodexó utalványokra? Jogtalan megszüntetése 25 milliárdunkba került.
néhai Ch.Pilot
2022. augusztus 08. 11:49
Remélem, megtévesztett ügyfelenként!
wrfri
2022. augusztus 08. 11:01
És ezt miért az igazságügy miniszter jelenti be? Jézusom, legalább tegyünk úgy mintha ez jogállami lenne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!