Német pénzügyminiszter: Halasszák el az atomerőművek bezárását!

2022. augusztus 01. 14:45

A Zöldek enyhén szólva sem repesnek Christian Lindner tárcavezető szavaitól.

2022. augusztus 01. 14:45
null

Állítsák le az elektromos áram előállítását földgázból – javasolta Christian Lindner pénzügyminiszter arra hivatkozva, hogy az oroszok ismét csökkentették a gázszállítást.

„El kell kerülnünk azt, hogy a földgázhiányon túl még áramhiány is legyen Németországban”

– nyilatkozta a Bild am Sonntag című lapnak. Hozzáfűzte, hogy minisztertársának, Robert Habeck gazdasági miniszternek kell döntenie erről. Habeck egyébként a Zöldek társelnöke és a kormány alkancellárja.

Christian Lindner pénzügyminiszter azt javasolja, hogy 2024-ig ne állítsák le az erőműveket, pláne mivel „biztonságosak és környezetkímélők”. Ezzel az Európai Unió nemrég hozott határozatára utalt, amely az atomenergiát zöld energiának deklarálta – elsősorban Emmanuel Macron francia elnök kérésére.

Németországban a múlt év végén három atomerőművet bezártak, és idén december 31-én újabb atomerőművekre kerülne sor, ha másképp nem döntenek Berlinben. Sem a földgáz, sem pedig az atom nem játszik olyan fontos szerepet a villamosenergia-gazdálkodásban Németországban, mint Magyarországon. A földgáz részesedése az elektromos áram előállításában 13%, az atom pedig mindössze 6%.

Mit szólnak mindehhez a Zöldek?

Amíg mi kormányon vagyunk, az atomenergiát nem hozzuk vissza. Az atomerőművek nagyon kockáztosak”

– mondta erről a ZDF televízióban Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke.

Angela Merkel kancellár döntött úgy a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után, hogy Németországban leállítják az atomerőműveket. A legutóbbi választás után Merkel pártja, a CDU/CSU ellenzékbe szorult, de most azon az állásponton van, hogy az energiaválság miatt meg kell hosszabbítani az atomerőművek működését.

A szociáldemokratákból, Zöldekből és szabaddemokratákból álló német kormány koalíció álláspontja jelenleg az, hogy legálisan és technikailag nehéz lenne leállítani az atomerőművek bezárási programját. Különben pedig az atomerőművek nem enyhítenének lényegesen a földgáz válságon.

Fotó: Eric Lalmand / BELGA / AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2022. augusztus 01. 20:17
Az egész német kormány teljesen tehetetlen barmok gyülekezete. Ilyen társaságban nem lehet semilyen értelmes gondolatot megvalositani. A külügyminiszterük még ruhafogasnak is rossz, ( mert az általában tartja a száját ), a többi meg csak simán alkalmatlan. Az FDPnek meg alig volt más opcioja. Az AFD-t a média deklasszifikálta azaz kizárta bármilyen koaliciobol, igy csak a moslék maradt.
sheu
2022. augusztus 01. 20:00
Vajon mi értelme volt az FDP-nek kormányra lépni a zöld ostobákkal? Nem is hallani róluk semmit a kormányban, csak úgy elvannak, de hogy semmi közük a kormányzáshoz, az egészen biztos.
powerage
2022. augusztus 01. 19:23
"Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke." https://en.wikipedia.org/wiki/Ricarda_Lang Elképesztő, micsoda hulladékoknak van befolyása egy ország energiapolitikájára. Az ilyeneket jobb helyen takarítónak sem vennének fel, az is felelősségteljes munka.
Zolotarjov
2022. augusztus 01. 18:14
Csak neeem? :) https://youtu.be/QT13kk8HDDo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!