Az Európai Unió szerint Oroszország nem mutat könyörületet Ukrajna polgári lakossága iránt

2022. augusztus 19. 19:00

„A humanitárius jog betartása nem választás kérdése, hanem kötelesség” –  jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője

2022. augusztus 19. 19:00
null

 Josep Borrell (az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője), valamint Janez Lenarcic (az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa) közös nyilatkozatukban felhívták a figyelmet arra, hogy a harcoló felek számtalanszor sértik meg a nemzetközi humanitárius jogot azáltal, hogy nem vesznek tudomást a fegyvereik elé kerülő civilekről. Hangsúlyozták: a „legszörnyűbb támadások” némelyike közvetlenül az EU határán történt az idén, mivel – mint írták –

Kijelentették, a háború szabályai világosak: a civileket, köztük az egészségügyi dolgozókat és a segélymunkásokat mindig védeni kell, soha nem szabad rájuk fegyvert fogni.

– mondták. A főképviselő és az uniós biztos közölte, hogy 2022-ben a segélymunkások ellen elkövetett támadások 40 humanitárius dolgozó halálához és 68 megsebesüléséhez vezettek, 136-ot elraboltak.

Végezetül figyelmeztettek arra is, hogy az ukrajnai orosz invázió nemcsak a humanitárius rászorultság fokozódásához vezetett Ukrajnában, hanem drámai hatással van az egész világra, ugyanis tovább súlyosbította az amúgy is jelentős globális élelmiszerválságot. Az EU megnövelte az élelmiszerválság enyhítésére szánt támogatását, és arra kéri a nemzetközi adományozókat, hogy kövessék ezt a példát – tette hozzá közleményében Josep Borrell és Janez Lenarcic.

(MTI)

Nyitókép: Dimitar DILKOFF / AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2022. augusztus 20. 18:29
Z a saját katonái iránt se mutat könyörületet, ha reménytelen helyzetben a frontvonalban megadnák magukat, lelöveti őket a "zárókülönítményseivel.
B_kanya
2022. augusztus 20. 08:13
Az orosz Különleges Katonai Művelet kezdete óta még mindig van áram, víz és internet Ukrajnában, még Kijevben és Harkovban is. Mert a ruszkik kegyetlenek. Ja, a polgári lakossággal szemben nem. Emlékszünk még, mikor három orosz bement az udvarra. Volt kiabálás, aztán a nagyi, a nagyfater meg a földszintes Bodri elzavarta őket? 1944-45-ben ez elképzelhető lett volna Magyarországon?
OneiroNauta
2022. augusztus 20. 02:00
Ki a faszt érdekel? Az ukránok iránt nem is érdemes könyörületet mutatni. Mennyi könyörületet mutattak ők a kisebbségben lévő lengyelek, magyarok, oroszok iránt? Ja, semennyit...szóval miért is érdekelne bárkit a nemlétező ukrán nép?
europész
2022. augusztus 19. 22:16
Tiszta konyorulet lenne ha egy strategiai szonyegbombazast hajtananak vegre mondjuk Kiev ellen gyujto es foszfor valamint rhermobarikus bombakkal. Tisztara ugy nezne ki mint Drezda,Koln vagy Berlin a vh.alatt. A nappalmot majdnem elfelejtettem. Mirol beszelnek ezek konyorultrol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!