Breivik ismét beperli a norvég kormányt

2022. augusztus 26. 12:31

A teljes elkülönítés megszüntetését akarja elérni a tömeggyilkos.

2022. augusztus 26. 12:31
null

Ismét beperli a norvég kormányt a norvég tömeggyilkos, hogy kikényszerítse teljes elkülönítésének megszüntetését – jelentette a norvég média pénteken.

Breivik 2011. július 22-én 69 embert gyilkolt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában – többségükben fiatalokat. Oslo kormányzati negyedében pediggépkocsiba rejtett pokolgéppel megölt további nyolc embert. Rystein Storrvik ügyvéd szerint Breivik a 2012-es elítélése óta magánzárkában van a börtönben, és

büntetése alatt nem érintkezett más rabokkal.   

 Az év elején Breiviket másik börtönbe helyezték át, de Storrvik szerint nem történt előrelépés az emberi kapcsolatok terén – mondta az ügyvéd az NTB norvég hírügynökségnek. „A börtönőrökön kívül senkivel sincs kapcsolatban” – hangoztatta a jogász, majd hozzátette, hogy ez az emberi jogok megsértése. Januárban tartották a most 43 éves Breivik feltételes szabadlábra helyezési meghallgatását a telemarki kerületi bíróságon, ahol fehér felsőbbrendűségi nézeteket adott elő és náci tisztelgést mutatott, de azt állította, hogy lemondott az erőszakról. A bíróság úgy döntött, hogy

Breiviknek börtönben kell maradnia, mert még mindig potenciális fenyegetést jelent.    

Breivik a Norvégiában kiszabható 21 éves maximális büntetést tölti. Azonban ennél tovább is fogva tartható, mert a törvény lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy a bűnözőket addig tartsák börtönben, amíg veszélyt jelentenek a társadalomra. A tárgyaláson beszámíthatónak nyilvánították, bár az ügyészség szerint pszichotikus volt. Nem fellebbezett az ítélet ellen, de pert indított a kormány ellen az emberi jogok megsértése miatt, amiért nem érintkezhet szimpatizánsokkal. Azt a pert elvesztette.    

2016-ban azonban nyert abban a perben, melyben azt kifogásolta, hogy más elítéltektől elkülönítik, gyakorta levetkőztetik és átkutatják, eleinte gyakran megbilincselték. Panaszkodott továbbá a börtönkoszt minőségére, és arra is, hogy műanyag evőeszközökkel kellett ennie, és arra, hogy nem tudott kapcsolatba lépni rokonszenvezőkkel.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/NTB POOL

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
The Loner
2022. augusztus 29. 12:51
Kicsi, hájas náci(csics)ka ! :) Ha, és amennyiben a Keresztény demokrácia " baloska " (idézet tőled) akkor az vagyok , és büszkén vállalom. Te pedig megmaradsz egy ordas, ostoba nácinak. Nem is értem miért itt trollkodsz, ahelyett , hogy Ukrajnában harcolnál az Azovi ezredben? Vagy hájas, puha pöcsü, fotel náci "hitlerszakértö," oda sem kell? :))) https://cdn.magyarnemzet.hu/2022/05/zLyfe0sv3AK5BKCDuN748iu9dtxEZnwC0KLGdfhFkiA/fit/600/400/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1NzliMDJkNTYyYzQxMTlhNjY5MGNkYTk4ZGQ2ZmFh.jpg X!
Uppsala
2022. augusztus 27. 14:57
Az Északi Ellenállási Mozgalom (nemzetiszocialisták) elhatárolódott tőle, mert 'zsidóbarát cionista'. Breivik ennek a véleményének nyilvánosan is hangot adott.
Reszelő Aladár
2022. augusztus 27. 09:35
Egy normális helyen pont olyan jogokat élvezne, mint az áldozatai. Tisztességes temetést és nyugodhat békében. A csávó létezése egy büdos nagy trollkodás a lipsi világrend ellen. Tán még a tárgyalásán is azt mondta, hogy a világ normálisabb országaiban kivégzik egy ilyenért kérdés nélkül, itt meg berakják 21 évre utána meg némi ügyvédi segíséggel mehet isten hírével.
kiss.istvan770
2022. augusztus 26. 22:11
A haragja érthető, de a cselekedete barbár és agyatlan volt. Nem a szerencsétlen agymosott fiatalokat kellet volna lelőnie, hanem a megballibbant agymosást végző "oktatóikat", akik a hazája tönkretételéért "dolgoznak".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!