Putyin új fegyvere: a kazahsztáni olaj

2022. július 07. 13:29

Az orosz elnök újabb fegyvert talált, amelyet az Ukrajnát támogató európai országok ellen használhat.

2022. július 07. 13:29
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb fegyvert talált, amelyet az Ukrajnát támogató európai országok ellen használhat – a kazahsztáni nyersolajat –, és ez szinte semmibe sem kerül neki – olvasható a bloomberg.com oldalán.

Miközben a türelmi idő lejár, mielőtt az orosz olajra vonatkozó európai szankciók december 5-én életbe lépnek, és az iparosodott országok G7-csoportja fontolóra veszi a moszkvai nyersolajexportra vonatkozó árplafon bevezetését, Putyin korán megkezdi a megtorlást. Novorosszijszk városának bírósága arra kötelezte a Kaszpi Vezeték Konzorciumot (CPC), hogy egy hónapra állítsa le a szállítást a fekete-tengeri exporttermináljáról, mivel megsértette az olajszennyezési előírásokat.

A lépés szépséghibája orosz szempontból az, hogy elsősorban nem az orosz nyersolaj áramlását korlátozzák, – amelyet amúgy is át lehet terelni máshová – , hanem a szomszédos Kazahsztánból származó termelést.

Csaknem napi 1,5 millió hordónyi nyersolajkínálatot lehet elvonni az amúgy is szűkös piacról, Oroszország számára gyakorlatilag költségmentesen.

Miután több, mint 20 évig viszonylag zavartalanul működött CPC-vezeték, az orosz-ukrán háború következtében többször is meghibásodott az elmúlt hónapokban. A létesítmények ellenőrzése során „számos dokumentált jogsértést tárult fel az Olajszennyezés Elleni Védekezési Terv (OSR) alapján” – olvasható a CPC honlapján közzétett közleményben. Bár a vállalat november 30-ig kapott határidőt a jogsértések orvoslására, a bírósághoz kérelmet nyújtottak be a működés felfüggesztésére a kihágás büntetéseként.

Ha megvalósul a leállítás, az gyakorlatilag semmilyen hatással nem lesz az orosz olajexportra. Az orosz eredetű nyersolaj a CPC-mennyiségnek csak mintegy 10%-át teszi ki, és átirányítható alternatív értékesítési csatornákba. A nagyobb csapást Kazahsztán fogja érezni, amely szénhidrogén-exportjának közel 80%-a a vezetékre támaszkodik, és kevés mozgástérrel rendelkezik e függőség csökkentésére.

A napi egymillió hordónyi nyersolaj elvesztése azonban súlyos csapás lenne Európa számára. A CPC áramlásának leállításával, még ha csak rövid időre is, Oroszország „megbüntethetné” nyugati ellenségeit a már amúgy is emelkedett nyersolajárak felhajtásával. Sőt, eközben potenciálisan növelhetné a saját, gyakorlatilag sértetlen exportjából származó állami bevételeket.

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Putyin elmondta, hogy megtámadja-e Svédországot és Finnországot. A két északi nemzet csatlakozni akar a NATO-hoz, Ukrajnát viszont pont ezen csatlakozási szándék miatt rohanta le Oroszország. Bővebben...

A két északi nemzet csatlakozni akar a NATO-hoz, Ukrajnát viszont pont ezen csatlakozási szándék miatt rohanta le Oroszország.


 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilvarozsa
2022. július 07. 18:17
"Amit az orosz tett az azzal lenne egyenértékű ha az ukrán zárná el az orosz gáz és olajcsapot Európa felé." Vagy azzal lenne egyenértékű, ha az Eu elzárná az olaj- és gázszállítási lehetőségeket Oroszország felől.
BBrutus
2022. július 07. 17:29
Putyin a legokosabb, legintelligensebb politikus a világon. Nem üvöltözik, nem fenyegetőzik, nem fikázza a nyugati politikusokat, csak jól megszívatja. Nyugat Európát nem az Orosz tankok fogják elpusztítani, hanem a saját idióta vezetőik.
RasPutin
2022. július 07. 16:19
Figyeljetek narancsbolsevik faszok. Amit az orosz tett az azzal lenne egyenértékű ha az ukrán zárná el az orosz gáz és olajcsapot Európa felé.
Alcofrybas
2022. július 07. 15:58
Látszik, hogy a németek tanultak a sztálingrádi fiaskóból. Minek masírozni, ha egyszer otthon is meg lehet fagyni? Ehhez ki se kell mozdulni. Zseniális terv! S még olajat is spóroltak. Nem kell meleg, elég, ha melegek vannak. Ez a BarbieRossa hadművelet, amellyel végre térdre kényszeríthetik Oroszországot. Vagy ha nem... majd szivárványos zsászlókat lengetnek, hogy ne fázzanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!