A földgázfogyasztás mérséklését javasolja az Európai Unió a tagországoknak

2022. július 20. 09:48

A szabályozás egyelőre önkéntes alapú, azonban vészhelyzetben kötelezővé is tehetnék. 

2022. július 20. 09:48
null

Augusztustól a földgázfogyasztás 15 százalékos mérséklését javasolja az Európai Unió a tagországoknak, mivel attól tartanak, hogy Oroszország leállíthatja a földgázszállítmányokat – írja a Bloomberg.

A 15 százalékos célt az Európai Bizottság a szerdán nyilvánosságra hozott keresletcsökkenési tervet kísérő rendeletbe ágyazná be a lap szerint. Az intézkedésbe egy olyan pontot is betennének, amivel kötelezővé tehetnék a 15 százalékos csökkentést arra az esetre, ha a helyzet romlana és az önkéntes fogyasztás-mérséklés nem válna be.

A terv bevezetéséhez a tagállamok jóváhagyására is szükség van, ezt az Európai Bizottság a jövő héten, az energiaügyi miniszterek rendkívüli ülésén kérheti ki. Azonban több EU-s ország is ellenzi, hogy kötelező megszorításokat vezessenek be a földgázzal kapcsolatban. Ezek az országok azzal érvelnek, hogy a kormányoknak már vannak vészhelyzeti terveik és attól függetlenül is fogják majd csökkenteni a keresletet, hogy az EU kötelezi-e őket erre.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó

Az Európai Unió azerbajdzsáni gázzal csökkentené a gázhiányt

Ursula von der Leyen Bakuba utazik tárgyalni. Bővebben...

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 20. 13:58
Na de ez nem javaslat, hanem ukáz a főkomisszártól.
petabi
2022. július 20. 13:07
"A szabályozás egyelőre önkéntes alapú, azonban vészhelyzetben kötelezővé is tehetnék." Úgy tudom az energia politika a gyermek védelemhez és oktatáshoz hasonlóan tagállami hatáskör. Akkor mit akarnak elrendelni???? Országonként változó mértékben a valóság ( a gázkészletek nagysága és tárolók töltöttsége) a valóság úgyis takarékoskodásra fogja kényszeríteni az államokat és embereket.
Tisza009
2022. július 20. 12:44
Ursula, az édes anyanyelveden Sparzwang-nak nevezett dolog nekem kurvára nem javaslatnak tűnik.
luisbathhelena
2022. július 20. 12:41
Bürökrata fontoskodás. Mert ha erősen fogy a szalonnám, és még van 1 hónapom a következő szalonnáig, eszembe se jut vékonyabb szeletet vágni.....Brüsszelhez fordulok hogy mit csináljak. Hülyék gyülekezete
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!