A Gazprom már jelezte egy ügyfelének, hogy nem tud gázt szállítani

2022. július 18. 16:06

Vis majort jelentett a gázszállításra az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének – közölte a Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva hétfőn.

2022. július 18. 16:06
null

A június 14-én keltezett levélben a Gazprom, az orosz gázexport-monopólium arról tájékoztatta nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy szállítási kötelezettségeit a rajta kívül álló „rendkívüli” körülmények miatt nem tudja teljesíteni. A szállítási szerződésekben rögzített vis major intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A vis major egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívülálló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében.  

A Reuters hírügynökséget tájékoztató gázpiaci kereskedelmi forrás szerint a levél az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállításokra vonatkozik, amely az orosz gáz Németországba és azon túlra vezető fő útvonala. A Gazprom egyelőre nem kommentálta a hírügynökségi értesülést. Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken jelenleg szünetelnek a szállítások az előre bejelentett rendszeres karbantartási munkák miatt. A leállás a tervek szerint július 21-éig tart.

Forrás és kiemelt kép: MTI

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. július 19. 12:00
Hát miért ne közölték volna a németekkel, akik naponta fröcsögve, habzó szájjal harsogják, hogy el kell az orosz gázt zárni? Csak segítenek, hogy érezzék a törődést.
Búvár Kund
2022. július 18. 19:55
Röhögnék rajtuk, de sajna a német gazdaság bennünket is magával ránthat...
Búvár Kund
2022. július 18. 19:51
Az oroszok csak besegítenek a gyors átállásba!B-)
zuriktodor
2022. július 18. 19:27
Elkezdődött...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!