Sátánista támadások, rendszeres rongálás: nő a keresztényellenesség Ausztriában

2022. június 11. 14:39

Szembetűnő mértékben nőtt a keresztényellenes incidensek száma Ausztriában: míg nyugati szomszédunknál eddig csak elszigetelt eseteket jelentettek a hatóságoknak, a közelmúltban megszaporodtak a vandál támadások.

2022. június 11. 14:39
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Meglepő mértékben nőtt a keresztényellenes cselekmények száma az elmúlt időszakban Ausztriában. Míg a szomszédos országban eddig jellemzően elszigetelt és ritkaságszámba menő eseteket dokumentáltak (ennek az állapotnak a jelenlegi hazai helyzet felel meg), a közelmúltban az osztrák templomok ellen elkövetett atrocitás-hullám volt tapasztalható. 

Ahogy arról korábban már írtunk, a nyíltan keresztényellenes vandalizmus Európában leginkább Franciaországban, az Egyesült Királyságban és (meglepő módon) Olaszországban jellemző. Az atrocitások száma lassú, de kitartó emelkedést mutat nyugati szomszédunknál is, egyfajta trendszerűség azonban egész a közelmúltig nem rajzolódott ki. Az éppen bécsi székhellyel működő OIDIAC Europe  (Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe; a legnagyobb, európai keresztényellenes cselekedeteket monitorozó szervezet) egy friss összegzése alapján azonban mindez most fordulni látszik. 

Sátánista támadás

Április utolsó napjaiban a grazi Szent Vince templomot rongálták meg sátánista támadók. A templom falaira és oltárterítőjére egyaránt a „sátán” szót festették, valamint fejjel lefelé fordított kereszteket pingáltak (klasszikus sátánista szimbólum). Az ördöggel cimborálók szimbolikájában szintén kiemelt szereppel bíró „666” számot is több helyre felfestették, valamint vörös festékszóróval rongáltak meg egy angyal-szobrot is. A támadók a templomban rituálisan elégettek egy Bibliát. 

„Aki ilyet tesz, az elvetemült!” – fogalmazott a templom lelkipásztora a Die Krone című lap tudósítójának, majd az egész helyzetet hihetetlennek nevezte. Az inkább hitetlenséggel összefüggő cselekmény után a Grazi Egyházmegye szóvivője, Thomas Stanzer arról beszélt, „Nagyon szomorú, hogy egyesek nem látnak más módot nemtetszésük kifejezésére, mint a szent helyek megrongálása”

Néhány nappal később náci jelképekkel és keresztényellenes üzenetekkel graffitizték tele a mauterni plébániatemplom külső falait.

Az elkövetők üzenetei között Jézussal történő szexuális kapcsolatra szóló felhívás is szerepelt. A rendőrség ez esetben hatékonyan lépett fel és a nyomozás során azonosította az elkötőket. A 21 és 27 éves helybéli testvérpár indítékáról a sajtó nem közölt részleteket, az anyagi kár azonban a rendelkezésre álló információk alapján jelentős. 

A növekvő keresztényellenes hangulatnak a Felső-Ausztriában található Vöcklabruck evangélikus temploma is áldozatául esett, bár itt az előzőekhez képest kisebb horderejű incidens történt. Május elején az ismeretlen elkövetők felrúgták a templomhoz vezető járda megvilágítását szolgáló lámpatesteket, majd a templom belső terében szétdobálták a kihelyezett prospektusokat és imakönyveket. Megrongálták a mikrofonokat és felfeszítették az adományok gyűjtésére szolgáló perselyt, az abban lévő pénzt pedig ellopták. A rendőrség vizsgálja az esetet. 

Naponta történik valami...

A hullám nem kíméli Bécset sem: a Károly-templomot néhány hónapon belül immáron negyedszer éktelenítik lmbtq-aktivisták által kreált graffitik. A helyi közösség szerint az idei a legrosszabb év ebből a szempontból és

kisebb atrocitások szinte napi gyakorisággal történnek templomukban, vagy annak közvetlen környezetében. 

Innsbruckban a Saggen kerületben található templomból lopott el egy férfi kelyhet és egy ládát, a férfit a rendőrség elfogta, az eltulajdonított értékek pedig visszakerültek az egyházhoz. 

Salzburgban egy katolikus segélyszervezet kisbuszát idén immáron hetedszer rongálta meg egy antifa-csoport. A jószolgálati szervezet felszólította a város vezetését, hogy végre cselekedjen és vegye elejét a hasonló incidenseknek. 

Térképen a keresztényellenes cselekmények. Forrás: OIDIAC Europe
Térképen a keresztényellenes cselekmények. Forrás: OIDIAC Europe

Az OIDIAC jelenleg mintegy 80 keresztényellenes cselekedetet tart számon Ausztriában, melyek az elmúlt években történtek. 

Németország is rosszul áll

Nem javul a helyzet Németországban sem. Legutóbb május utolsó napjaiban jelentettek alpári vandalizmust, ezúttal a Baden-Württembergben található Schömberg településről. A városka katolikus templomát meggyalázó elkövető az oltáron sétálgatott, teleszemetelte az épületet,

majd belevizelt a keresztelőkútba. 

Christoph Eck, a Szent József plébánia egyházközségi képviselőtestületének tagja a megdöbbentő eset után így nyilatkozott: „Én ezt a vallási közösségünk elleni rasszista támadásnak tekintem. A keresztelőkútba vizelés súlyos vétség, a keresztény-katolikus hitünkkel szembeni tiszteletlenség és annak semmibevétele. Olyan, mint a sírok megszentségtelenítése, vagy a zsidó szimbólumok meggyalázása a zsinagógában.”

 

Nyitókép: sátánista vandalizmus Ausztriában. Fotó: Observatory

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kitalátor
2022. június 16. 13:02
Haza kellene menekíteni a bécsi fogságban szenvedő Istenszülő ikont, az első könnyező máriapócsi kegyképet, amíg nem késő!
kubota
2022. június 13. 01:24
A disney csináljon erről is egy jó kis filmet...
bacunayagua
2022. június 11. 20:18
Perintfalvi Rita véleménye?
annamanna
2022. június 11. 18:14
"A Spiegelnek nyilatkozó ferences szerzetes, Nikodemus Schnabel atya elmondta: mikor Izraelbe érkezett, tudta, hogy nem lesz könnyű plébániát vezetni. Gyakran összekenik széklettel a templomot, a papokat is leköpdösik, de olyan még nem volt, hogy betörjenek a templomba. Most megtörtént, fölgyújtották a kereszteket, elégették az evangéliumot és az imakönyveket, a rendőrség pedig nem avatkozott közbe." https://apologetika.blog.hu/2014/05/28/jelek_a_szentfoldi_papai_latogatas_alatt?token=840888519f60f397ba5a9f475c7dd20a
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!