Így pusztít az ukránok új csodafegyvere (videó)

2022. június 16. 06:40

A Harpoon rakéta-sorozatvetők akár 300 kilométeres távolságban is képesek csapást végrehajtani.

2022. június 16. 06:40
null

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy egy újabb, 1 milliárd dolláros fegyveres segélyt küldenek Ukrajnának. A csomag részét képezik a Harpoon partvédelmi rakéták, amelyeket az ukránok már régóta kértek – olvasható az Index csütörtöki cikkében.

A portálon azt írják: a fegyvercsomag részeként 18 tarackot és 36 ezer taracklövedéket is küldenek az ukránoknak, de a nagy hatótávolságú Harpoon rakéta-sorozatvetők azok, amelyeket már régóta kérnek. Áprilisban Zelenszkij elnök a portugáloktól már kérte azt, hogy küldjenek nekik ezekből a fegyverekből, de ez nem történt meg. Május elején pedig az ukránok azt mondták, hogy azért lenne szükségük a Harpoonokra, hogy

a segítségükkel biztosítsák a fekete-tengeri odesszai kikötőt és más kikötőket, amelyektől több millió tonna gabonát és élelmiszer exportálnak.

Az amerikai kormányzat május közepén már elkezdte fontolgatni, hogy küld ebből az ukránoknak, május végén pedig az ukrán védelmi miniszter már azt jelentette be, hogy meg fogják kapni ezeket a fegyvereket, de nem az Egyesült Államoktól, hanem Dániától.

Akár 300 kilométerről is képesek csapást végrehajtani

Az első Harpoonok – amely egyébként a normális esetben vízfelszínről kilőtt amerikai fegyvernek egy módosított, szárazföldi változatai – már a múlt héten megérkeztek a Fekete-tengerhez a dánoktól. Ezzel kapcsolatban a védelmi miniszter jelezte: hálásak a fegyverekért, de sokat segítene, ha hamarabb érkezne nagy hatótávolságú nehéztüzérség.

Most az Egyesült Államok döntött arról, hogy még két Harpoont küldenek az ukránoknak. A fegyver nagy hatótávolságú, 

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy – a körülményektől, típustól függően – legalább 93,  de ideális esetben akár 300 kilométeres távolságban is képes lehet csapást végrehajtani.

Vagyis ezekkel a fegyverekkel az ukránok tényleg biztosítani tudják a kikötőik és a tenger jelentős részét. A Harpoon rakétái elsősorban a vízi célpontok megsemmisítésére alkalmasak, de bizonyos esetekben a partmenti célpontokra is le lehet csapni velük. 

Ukrajnának körülbelül 12–24 Harpoonra lenne szüksége

Vélhetően az amerikaiak is a dán változathoz hasonló, szárazföldről indítható Harpoonokat küldenek. Korábban az amerikai tisztviselők azt mondták a Reutersnek: azt fontolgatják, hogy a hadihajókról leszerelik a fegyvert és átalakítják úgy, hogy szárazföldről tudják használni azokat. A rakéták egyébként önmagukban nagyon költségesek, mivel

darabjuk másfél millió dollárba kerül.

Bryan Clark, a  Hudson Institute szakértője azt mondta:  a fekete-tengeri orosz hadihajók pontos számától függően  Ukrajnának körülbelül 12–24 Harpoonra lenne szüksége ahhoz, hogy biztosítsák kikötőiket és megakadályozzák, hogy blokád alá vonják azokat az oroszok. „Ebben az esetben ha Putyin kitartana egy blokád mellett, akkor az ukránok a legnagyobb orosz hadihajókat is elsüllyeszthetnék, mivel a Fekete-tengeren nem lenne hova rejtőzniük” – fogalmazott.

A rakétát korábban egy régi amerikai hadihajón már tesztelték is, az erről készült felvétel ittl átható:

Jön a többi is? 

Az Egyesült Államok azért is voltak óvatosabb a Harpoonokkal, mert – egy amerikai tisztviselő szerint – azt szerették volna, ha nem ők küldik el elsőként ezeket a fegyvereket. Vélhetően ezért csak most, a dánok után döntöttek a fegyverek leszállításáról.

A tisztviselő akkor azt is hozzátette, hogy ha egyszer valaki elkezdi küldeni ezeket a fegyvereket, akkor ezen felbuzdulva több másik állam is követheti a példájukat. A közeljövőben kiderül, hogy az amerikaiak mellett mások is küldenek-e még ezekből a fegyverekből.

Nyitókép: Twitter

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. június 16. 14:03
És a Harpoon mitől új?
remi
2022. június 16. 13:45
"Akár 300 km". Na ez pont olyan mint a teszkóban az "akár 50%". Ez a harpoon amit kaptak meg 120-130 km-ről hatásos, elvileg. Addig a távig is akkor ha az usákok megfelelő radarja vagy egyéb eszköze vezeti. Így lőtték ki a Moszkva hajót is, a mesedélután meg az vót, hogy puccsrán csodarakétával. De még ha azzal is akkor is azt is a "véletlenül" arrafelé turnézó usák elektronikai-felderítő gép radarjai vezették célba. Amúgy az orosz hajók és tengók 500-1200 kilométerről is oda tudnak baszni egy ilyennek ha a műholdas vagy egyéb felderítés megadja a konkrét koordinátáit.
hegyivadász
2022. június 16. 12:30
Mellőzzük már ezt a bulváros címadást! Ez már az x+1-edik csodafegyver az orosz-ukrán frontról! Egy idő után el fognak fogyni a fegyvertípusok és muszáj lesz az AK-47-est is csodafegyvernek titulálni!
bogyo1
2022. június 16. 11:31
Tisztázzuk!!!! Nincs az ukránnak semmiféle csodafegyvere! 1 mert nem ukrán fegyverről beszélünk! 2 mert nem lesz már lassan olyan, aki meghúzza az elsütő billentyűt! 3 mert valószínűleg az orosz nem fogja hagyni használni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!