„Fel kell oldani az orosz gabonaexport elleni szankciókat!” – véli az Afrikai Unió elnöke

2022. június 03. 18:43

Macky Sall a Vlagyimir Putyinnál tett látogatása során megjegyezte: a nagy nyomás ellenére számos afrikai ország nem ítélte el Oroszország ukrajnai offenzíváját.

2022. június 03. 18:43
null

Fel kell oldani a nemzetközi gabona- és műtrágyaszállításokat akadályozó, Moszkva elleni szankciókat – jelentette ki Macky Sall szenegáli államfő, az Afrikai Unió elnöke, amikor pénteken Szocsiban fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz államfő.

„Az Oroszország elleni szankciók rontották az afrikai országok gabona- és műtrágya-ellátását. Nincs hozzáférésünk. Ez pedig következményekkel jár a kontinens élelmiszer-ellátásának biztonságára nézve” – mondta Sall a találkozón.

A szenegáli elnök megjegyezte, hogy „a nagy nyomás ellenére számos afrikai ország nem ítélte el Oroszország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját”. Hozzátette, hogy számos ázsiai, latin-amerikai és közel-keleti ország hasonlóan látja a jelenlegi helyzetet. Sall közölte, hogy országa támogatja a gabonafélék és műtrágyák kivonását az Oroszország elleni szankciók hatálya alól.

Az afrikai országok az ukrajnai konfliktus áldozatai

Kifejezte egyben reményét, hogy folytatódik az együttműködés Moszkvával, s emlékeztetett arra,  hogy Oroszország fontos szerepet játszott az afrikai államok függetlenségének kivívásában. Kérte Putyint, vegye tudomásul, hogy az afrikai országok az ukrajnai konfliktus áldozatai,

amelyek most globális élelmiszerválságtól tartanak.

Putyin a találkozó nyilvános részén általánosságban méltatta Afrika növekvő szerepét a nemzetközi színtéren és azt hangoztatta, hogy Oroszország fejleszteni fogja kapcsolatait a kontinens államaival.

Oroszország és Ukrajna adja a világ búzakészleteinek csaknem egyharmadát. Oroszország emellett a világ egyik legfontosabb műtrágya-, Ukrajna pedig kukorica- és a napraforgóolaj-exportőre.

(MTI)

Nyitókép: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. június 04. 10:09
Szerintem Macky Sallt vigye el Porosenkó Bucsába, aztán majd jóllaknak a morállal.
tomtam
2022. június 03. 23:37
A szankciók következményei nincsenek napirenden. Az egész krízisben ez okozza a legfenyegetőbb kiszámíthatatlanságot.
Dezsőke
2022. június 03. 22:18
A SZANKCIÓ A GYENGESÉG JELE A szankció butaság. Minden szankciót be kell szüntetni. A szankció akkor fogadható el, ha a béke eszköze, (erre találták ki) Ha a gyülölett eszköze, semmit nem ér A szankció bumeráng önpusztító méreg
Takagi
2022. június 03. 21:20
Nem baj majd 20 millió afrikait befogad az EU. Más gondja amúgy sincs ennek a nyomorúlt gittegyletnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!