EU-biztos: Év végére akár kétharmadával is csökkenthető az orosz gázimport

2022. május 03. 19:22

Kadri Simson elmondta, a bizottság minden nagyobb gázszolgáltatót megkeresett, hogy segítsen az orosz gáz pótlásában, és azt tervezi, a gázfelhasználást megújuló energiával vagy energiamegtakarítással is helyettesítené.

2022. május 03. 19:22
null

Ez év végére akár kétharmadával is csökkenthető az orosz gáz importja, célunk pedig, hogy 2030-ra teljesen megszabaduljunk tőle - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Elmondta: az Európai Bizottság még ebben a hónapban tervezetet terjeszt elő arról, hogy az Európai Unió miként tudja 2022 végéig pótolni az orosz gázfelhasználás kétharmadát. Hozzátette: a bizottság minden nagyobb gázszolgáltatót megkeresett, hogy segítsen az orosz gáz pótlásában, és azt tervezi, hogy a gázfelhasználást lehetőség szerint megújuló energiával vagy energiamegtakarítással is helyettesítené. „Feltérképezzük azokat a problémákat, amelyeket a tagállamoknak meg kell oldaniuk az orosz gázszállítások helyettesítéséhez, valamint figyelmet fordítunk a gázinfrastruktúrával kapcsolatos tevékenységek összehangolására a jelenlegi infrastruktúra optimalizálása érdekében” – tette hozzá.

Simson megerősítette az Európai Bizottság szolidaritását Lengyelországgal és Bulgáriával, akiktől Oroszország megtagadta a gázszállítást, mivel nem voltak hajlandóak euró helyett rubellel fizetni. Mint mondta, e két uniós ország betartotta a szerződésben foglaltakat, a Gazprom viszont megszegte, ezzel is bizonyítva, hogy megbízhatatlan beszállító. „Készek vagyunk szolidárisan cselekedni, hogy a tagállamok maguk is segíthessenek a függetlenedésben azoknak országoknak, amelyek bizonytalan helyzetbe kerültek” – jelentette ki az uniós biztos.

(MTI)

(Fotónk illusztráció: Orosz tenger alatti csővezetéket fektetésére alkalmas hajó horgonyoz az észak-németországi Rügen-sziget közelében 2020. május 10-én. A hajó több mint tízezer kilométert tett meg Oroszországból a Balti-tengerig. Az amerikai szankciók miatt az orosz hajó fogja befejezni az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését.MTI/EPA/Jens Köhler)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lyon
2022. május 04. 11:19
És ez kinek jó ? Erre nem akarnak felelni ? Nem való ez a szarházi egyesülés nekünk. Hányinger....
Ronee
2022. május 04. 07:22
Tehát a 2/3-ad kiváltásához elég 7-8 hónap, de a maradék 1/3-hoz kell 8 év...ahaaaa..világos... Csak nekem tűnik fel, hogy mennyire nézik hülyének az embereket ezek a faszkalapok? ? #)
Sany Xepi
2022. május 04. 06:54
Biden finggal és zöld szénnel?
DE JÓ
2022. május 04. 05:01
Ahhoz új források, vezetékek, hajók, terminálok, feltöltött tárolók és enyhe tél kellenének. Ha az oroszok nem biztosítják a tárolók feltöltését, abból nagy bukta lesz. A megújulókat feldughatják, ha olyan az időjárás, ráadásul nagyon drága az iparnak és a lakosságnak is. Az oroszok évtizedekig megbízható szállítók voltak, és még most is azok lennének, ha nem akarnák bevallottan sarokba szorítani őket, ha nem hagynák figyelmen kívül ugyanazokat a biztonsági igényeiket, amiket a cinikus játszmázók maguk számára is megkövetelnek. Ha az araboktól fogunk függeni, az sok új mecsetbe fog kerülni. Az idióta bölcsész forradalom következetesen halad a végzete felé. Remélem, az a végzet az ő végzetük lesz, és nem Európa, meg az északi fehér kultúra végzete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!