A világ balekja

2022. május 09. 06:30

Térjünk már végre észhez, kedves Európai Unió!

2022. május 09. 06:30
null
Őry Mariann
Őry Mariann

„Józan ésszel tökéletesen érthetetlen, miért akarja az Euró-pai Unió elsősorban saját magát büntetni ahelyett, aki ellen a szankciók szólnak. Nem minden ország mer hangosan ellentmondani, várják, hátha más vállalja magára ezt a szerepet, de a legtöbben bíznak benne, hogy nem valósul meg a terv. Az uniós országokra ugyanis hosszú évekre szóló, óriási kiadások várnak, ha megállapodnak az embargóról. Nemcsak, hogy végtelenül káros az ötlet, de nagyjából értelmetlen is, hiszen a háború most zajlik, az embargó pedig legfeljebb jövőre lépne életbe, de akkor se mindenhol. Ezt az ellentmondást fogalmazta meg Orbán Viktor miniszterelnök is legutóbb a rádióban: »Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ekkora költséggel járó átalakításnak, ami négy-öt év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, és a háború pedig most van.«

Magyarország felelősen ebbe a helyzetben nem tehet mást, minthogy sziklaszilárdan beleáll a vitába. Orbán Viktor a már említett interjúban azt mondta: »Az nem megy, hogy le se ejtenek bennünket, és a magyar érdekek átgondolása nélkül terjesztenek elő a korábbi megállapodásokkal ellentétes javaslatokat.« Ezt nem hagyhatjuk, mert az Európai Uniónak nem erről kellene szólnia.

Együttműködésről, szuverenitásról, az olyan sokat emlegetett szolidaritásról már inkább. Nem arról, hogy együtt ugranánk a kútba a semmiért és leoroszbérencezzük, akinek ez nem tetszik. Nem lehet hisztérikusan, ideológiából politizálni egy ilyen helyzetben. Az Európai Unió a világ balekja, ha így padlóra küldi saját magát. Már Washingtonból is jelezték, hogy sok lesz ez, pedig ott aztán valóban más érdekeket néznek. Térjünk már végre észhez, kedves Európai Unió!”

Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Kenzo Tribouillard

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2022. május 10. 15:36
https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/oil/041621-us-reliance-on-russian-oil-hits-record-high-despite-souring-ties
gacsat
2022. május 10. 15:35
A világon fix mennyiségű olaj fogy. Hogy, hogy nem, pont ennyit bányásznak. Tehát ha mi nem veszük meg az oroszoktól, akkor valaki mástól vesszük. Az oroszok meg eladják oda, ahol hiány keletkezett. Csak a szállítás lessz drággább.
jackiebrown
2022. május 10. 09:26
Komolyan, sokszor olyan érzése támad az embernek, hogy az EU a hülyék játszótere! Most nem csak az olajembargóra gondolok, hanem általánosan minden felvetésükre, javaslataikra. Egy diploma nélküli, egyszerű józan, paraszt ésszel gondolkodó ember is látja, mit hogyan kellene tenni. Komolyan, mintha az EUt komplett idióták irányítanák, letojva a következményeket, főleg a polgárokra nézve!
Palatin
2022. május 09. 19:50
Az ukrán háború egy teljesen amerikai projekt. Egész Európának ki kellene maradni belöle. A háborút meg lehetett volna úszni, ha az USA hajlandó lett volna Oroszország biztonsági érdekeiröl tárgyalni, és nem ragaszkodott volna Ukrajna Nato-ba való felvételéhez. A német újraegyesítéskor a Nyugat megigérte Gorbacsovnak, hogy a Nato nem fog kelet felé tovább terjeszkedni. Ezt az igéretüket 2 éven belül megszegték. Világos volt, hogy Ukrajna Nató-tagsága Oroszországnak túl van a vörös vonalon. De az amcsik fütyültek erre. Ezért tört ki a háború. Amerika a föbünös, tagadhatatlanul. Az oroszokat ezzel egy önvédelmi kényszerbe taszították, akik nem nézhették ölbe tett kézzel, hogy az USA mikor kezdi meg atomrakétáit Moszkva alá telepíteni. Biztos vagyok abban, hogy ha ma Merkel lenne a német kancellár, nem lenne háború. Ö nagyon jól értett ahhoz, hogyan lehet konfliktusokat tárgyalásokkal megoldani. A mai nyugati politikus-garnitúra egyenesen hátborzongató, még egy világháború is elöfordulhat ezekkel. A bölcsesség legapróbb morzsái is hiányzik belölük. Már ott tartanak, hogy Oroszországot kitiltották a bolygónkról. Addig hergelik Putyint, amig beveti az atomfegyvereit. Csak meg kell nézni a két világháború kitörésének körülményeit, nagyon hasonlítanak a mostani feszült helyzethez. Elég, ha valahol elszakad a cérna, és világégés lesz belöle. Ha Putyint a szankciókkal, fegyverszállításokkal stb. reménytelen helyzetbe hozzák, akkor ez be fog következni. Mert Putyin inkább felégeti az egész világot, minthogy meghunyászkodjon a Nyugat elött. A Nyugat bele fog dögleni az általuk Oroszország ellen hozott saját szankcióiba. HA EURÓPA NEM TÉR ÉSZHEZ, NAGYON KÖNNYEN AZ USA GAZDASÁGI TÚSZÁVÁ VÁLIK. . Lassanként fel kell tennünk a kérdést, hogy MIT ÉR A VILÁG OROSZORSZÁG NÉLKÜL? Sokkal kevesebbet.... Én nagyon valószínünek tartom, hogy Nyugateurópa egy pár hónap múlva, de legkésöbb egy éven belül, maga fogja lázasan keresni a megbékélést az oroszokkal. Ez nagyon ciki lesz, de az összeomlásnál jobb lesz. Az unió vezetöi pancserek, akiknek fogalmuk sincs nagyon sok mindenröl, amit tudniuk kellene. Ez a háború az USA lelkén fog száradni, még akkor is, ha ez a szemlélet most nehezen keresztül vihetö, de ez igenis egy objektív elemzés konkluziója lenne. Majd ha lecsillapodnak a hullámok, és mindenki kijózanodik a gyülöletorgiából és kialussza magát, egészen máshogy fognak festeni a háború tényleges okairól folyó elemzések. Bár ezeket nem lesz akkor sem könnyü az amerikai médiafölény ellenében a világgal elfogadtatni, de akik józanul itélik meg a világ történéseit, azok ezt be fogják látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!