A svédek és a britek kölcsönösen megvédik egymást egy mai megállapodás alapján

2022. május 11. 17:38

Magdalena Andersson a Boris Johnsonnal tartott közös sajtóértekezleten kijelentette: Svédország a Nagy-Britanniával kötött egyezmény aláírása után nagyobb biztonságban van, mint eddig.

2022. május 11. 17:38
null

Kölcsönös biztonsági biztosítékokról írt alá egyezményt szerdán Magdalena Andersson svéd és Boris Johnson brit miniszterelnök. London hasonló megállapodás aláírását tervezi Finnországgal is. A hivatalos svédországi látogatáson tartózkodó Johnson a Downing Street ismertetése szerint kijelentette: a megállapodás lehetővé teszi a hírszerzési értesülések szélesebb körű megosztását, kiterjedtebb közös hadgyakorlatok megtartását és a közös technológiai fejlesztési programok bővítését.

Az aláírás utáni sajtóértekezleten – arra a kérdésre, hogy Svédország milyen jellegű brit segítségre számíthatna szükség esetén – Johnson úgy fogalmazott: ha Svédországot támadás érné és Londonhoz fordulna segítségért, „mondani sem kell”, hogy Nagy-Britannia segítséget nyújtana, de ennek jellege attól függne, hogy a svéd kormány pontosan milyen támogatást igényel. A szerdán aláírt kétoldalú biztonsági egyezmény úgy fogalmaz, hogy ha a két ország bármelyikét katasztrófa vagy támadás érné, az érintett ország kérése esetén a másik különböző módokon segítséget nyújtana, és 

a segítségnyújtás történhet katonai eszközökkel is.

Magdalena Andersson a Johnsonnal tartott szerdai közös sajtóértekezleten kijelentette: Svédország a Nagy-Britanniával kötött egyezmény aláírása után nagyobb biztonságban van, mint eddig, akkor is, ha úgy dönt, hogy csatlakozik a NATO-hoz, de akkor is, ha nem lesz az atlanti szövetség tagja. Arra a kérdésre, hogy Svédország milyen reakcióra számít Moszkva részéről abban az esetben, ha úgy dönt, hogy kéri felvételét a NATO-ba, a svéd kormányfő csak annyit mondott: Oroszország már jelezte, hogy reagálna a svéd NATO-csatlakozási kérelemre, de nem egyértelmű, ez milyen válaszlépéseket jelentene orosz részről.

Magdalena Andersson szerint az eddigi nyilatkozatokból az lenne valószínűsíthető, hogy Oroszország növelné katonai jelenlétét az északi térségben. A londoni miniszterelnöki hivatal szerdai tájékoztatása szerint Boris Johnson svédországi és finnországi látogatásán biztosítja vendéglátóit, hogy Nagy-Britannia tántoríthatatlanul támogatja a NATO nyitott ajtók politikáját, vagyis a szövetség nyitottságát új tagok felvételére.

Ugyanezt a minap Liz Truss brit külügyminiszter is hangsúlyozta, kifejezetten Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozásának kérdésével kapcsolatban. Truss egy londoni politikai fórumon felszólalva kijelentette:

a NATO nyitott ajtók politikája „szent és sérthetetlen”,

és ha Finnország és Svédország az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul úgy dönt, hogy csatlakozni kíván az észak-atlanti szövetséghez, akkor ezt a két országot a lehető leggyorsabban integrálni kell. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson és Magdalena Andersson a szerdai tárgyaláson egyetértett abban, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió alapvető jelentőségű változásokat okozott a nemzetközi biztonsági felépítmény szerkezetében. Mindketten hangsúlyozták azt is, hogy a történtek után talán soha nem lesz lehetséges a kapcsolatok normalizálása Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

(MTI)

Fotó: Magdalena Andersson svéd kormányfő és Boris Johnson brit miniszterelnök dokumentumot ír alá Harpsundban 2022. május 11-én.MTI/EPA/TT Hírügynökség/Christine Olsson

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. május 13. 08:21
Szóval egy svédeket ért orosz támadás esetén GB hadba lép. Ha a helyzet eszkalálódik, és Anglia területét is támadás éri, akkor a NATO is. Tehát ez a szövetség egyben Svédország burkolt NATO tagsága is.
Zolotarjov
2022. május 11. 20:11
Boris! Az irány jó, de tudnod kell, hogy a svéd mamlaszokat nem az oroszoktól, hanem saját migránshordáiktól kellene megvédeni. Kezdetnek legalább a problémás visszaesőket deportálhatnátok Ruandába.:)
hakos
2022. május 11. 20:01
:D Kitől akarják megvédeni magukat? Az oroszok nyilván nem fogják őket gyalogsággal és tankokkal lerohanni Finnországon keresztül, elég lesz nekik Ukrajna délkeleti felét lépésről lépésre elfoglalni. Ha meg a konfliktusba a fegyverszállításokkal bejelentkező nyugattal az ellentét végül oda fajul, hogy az oroszok atomrakétákat lőnek a svédekre, akkor már úgyis mindenkinek mindegy....
bakafánt
2022. május 11. 18:53
Milyen jól jártak a lengyelek (is) a brit/francia garanciával (1939).....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!