Financial Times: Ha Európa felhagy az orosz energiaimporttal, ellátáskorlátozásra és áramszünetekre kell felkészülnie

2022. április 19. 08:29

Az EU évi 155 milliárd köbméter orosz gázt importál, aminek kétharmadát szeretné év végéig kiváltani.

2022. április 19. 08:29
null

Az orosz import kiváltására vonatkozó uniós javaslatok a „hihetőtől a vadul irreálisig” terjednek – írja a Financial Times. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője Facebook-oldalán summázta a cikk tanulságait:

 Az EU évi 155 milliárd köbméter orosz gázt importál, aminek kétharmadát szeretné év végéig kiváltani az alábbi eszközökkel:

  • 50 milliárd köbmétert LNG-ből kíván pótolni – ez a világpiaci helyzet és Európa infrastrukturális adottságai miatt irreális.
  • 10 milliárdot alternatív országokból (például Norvégiából) csővezetéken érkező gázból – ez hihető, de jelentős erőfeszítéseket igényel.
  • 3,5 milliárdot a biometán termelés fokozásából – ez a műszaki feltételek miatt irreális.
  • 14 milliárdot a lakossági felhasználók fűtési igényeinek csökkentésével („lejjebb tekerjük a fűtést”) – ez megvalósítható, de súlyos társadalmi következményekkel jár (és felvet szabályozási kérdéseket).
  • 24 milliárdot megújuló energiaforrásokkal (napelemek, szélturbinák) és hőszivattyúkkal – ez év végéig az engedélyeztetési idők és kivitelezési kapacitások miatt irreális.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2022. szeptember 03. 15:57
Eleve ez volt a tervük. A kőolaj és a gáz betiltása és hogy minden árammal menjen, mert az szuperzöld, csak ráfogják a háborúra, hogy rákényszeríthessék erőszakkal mindenkire a zöld gazdaságukat, ami annyira zöld, mint egy szénbánya a 19 században. A lényeg, hogy a nyugati háttérhatalom megtartsa az egyeduralmát a tömegek felett.
Namond
2022. augusztus 13. 10:20
A Financial Times aggódik, hogy egy renitens ország, élelmes vállalkozóira és értelmes tudósaira támaszkodva áttér az önellátó, hidrogén alapú energia gazdálkodásra, annak energetikai, gépipari, technológiai hátterével együtt.. A csúcsidőn kívül megtermelt áram többlet, pedig nem kerül olcsón piacra, hanem energia cellákban hasznosul.
A közösség tagjaként
2022. július 06. 20:02
Ha nem lesz áram , nem lesz internet sem, se online bankolás, se tv híradó se egyéb hírek ismerete, azt csinálhat a háttérhatalom amit csak akar, és mire a néptömeg megtudja addigra mér késő lesz.Az ölnek meg vagy vágnak börtönbe akit csak akarnak. Sötétség délben -új kiadásban https://moly.hu/konyvek/arthur-koestler-sotetseg-delben
Alaric
2022. július 02. 10:57
A Financial Times aggódik Európa energiaellátása miatt: zavar a rendszerben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!