Békére szólított fel húsvéti üzenetében a konstantinápolyi pátriárka

2022. április 23. 15:25

I. Bartholomaiosz úgy véli, az egyház természeténél fogva béketeremtő feladatot lát el, és az egész világ békéjéért imádkozik, de az embereknek is tenniük kell a békéért.

2022. április 23. 15:25
null

A béke melletti feltétel nélküli elkötelezettségre szólított fel szombaton idei húsvéti üzenetében I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, a keleti ortodox keresztények szellemi vezetője.

„A húsvét a szabadság, az öröm és a béke ünnepe”- idézi az ukrán népnek szolidaritását kifejező vallási vezetőt a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség. „Krisztus feltámadásának örömhírébe fegyverek zaja, a háborús erőszak ártatlan áldozatainak elkeseredett segélykiáltása, a menekültek panasza, köztük számtalan gyerek sírása vegyül” – írta a pátriárka, felidézve közelmúltbéli, Lengyelországban tett látogatását is. 

Imádkozunk és harcolunk a békéért és az igazságért azoknak is, akiknek egyik sem adatik meg” – hangsúlyozta Bartholomaiosz, aki szerint keresztény ember számára elképzelhetetlen, hogy az emberi méltóság ilyen földbe tiprását látva néma maradjon.

A közvetlen áldozatokon kívül a vallási vezető szerint a háború vesztese az egész emberiség, amely hosszú történelme során sem volt képes megszüntetni a háborúkat, amelyek semmilyen problémát nem oldanak meg, hanem sokkal nagyobb gondokat teremtenek. „Megosztottságot és gyűlöletet szít, és elszakítja egymástól a népeket” – fogalmazott az ortodox vezető, aki mély meggyőződésének nevezi, hogy

az emberiség igenis élhet háború és erőszak nélkül.

I. Bartholomaiosz úgy véli, hogy az egyház természeténél fogva béketeremtő feladatot lát el, és nemcsak az egész világ békéjéért imádkozik, hanem azt is feladata hangsúlyozni, hogy az embereknek tenniük is kell a békéért. „Húsvét a megélt bizonyíték arra, hogy Krisztus a felszabadító szabadság, létezésünk alapja, sarokpontja és horizontja is” – hangsúlyozta a főpap.

Az ortodox keresztények ezen a héten vasárnap ünneplik a húsvétot.

(MTI)

(Nyitókép: I. Bartholomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban 2021. október 25-én.MTI/EPA/Consolidated News Photos/Chris Kleponis)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. április 24. 08:46
Azért - Uram bocsáss meg véleményemért - a Konstantinályi Patriarcha és Patriarchatus is alátett az orosz - ukrán jóviszonynak, amikor önálló autokefál egyháznak ismerte el az Ukrán Egyházat. Saját népét ismerhette volna, ui. sokan nem ismerték el a Kijevi Partriarchátust, hanem hűek maradtak a Moszkvai Patriarchátusnak. https://parameter.sk/vallashaboru-szomszedban-moszkvai-patriarchatus-sajat-teruletenek-tekinti-ukrajnat https://www.atv.hu/kulfold/20160727/kijevbe-ert-a-moszkvai-patriarchatus-bekemenete-a-hatosagok-provokacioktol-tartanak https://parameter.sk/blog/mit-hoz-ukrajnanak-nagy-keleti-vallasi-valas Így sikerül kétféle egyházat generálni Ukrajnában (a görög katolikus mellett), ami négy alapcsoportból áll. (oroszajkú moszkvai patriarchatus, kiejevi patriarchatus, ukránajkú moszkvai, kijevi patriarchátus). Ezt a hitetlen nyugaton és középeurópában nem halották, középeurópában, ha nem is ismert, értik, még ma is mekkora törésvonalat jelenthet egy úgynevezett ukrán nemzetben... Azóta
kulszek
2022. április 24. 01:24
Ime az egyik fő bűnös. Ő szentesítette 2019-ben az Uki egyház elszakadását az orosztól. Aztán csodálkozik hogy nem élnek békében.
mokány
2022. április 23. 20:52
Érdekérvényesítés , üzlet . Ezekről , az érdekeltek , nem mondanak le, soha .
LPJ53
2022. április 23. 18:23
A keleti népek képtelenek a kompromisszumra és a megbocsájtásra,csak az erőt tisztelik.Az ortodox keresztényeknek 1000 éve nem sikerült zsinatot összehozni.mindig találnak ellenséget a másikban.Most a moszkvai pátriárkát és híveit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!