A semleges Svédország nem zárja ki, hogy csatlakozna a NATO-hoz

2022. április 11. 14:51

A kérdés a szeptember 11-én esedékes svéd parlamenti választások egyik fő kampánytémájának ígérkezik.

2022. április 11. 14:51
null

A szociáldemokrata svéd kormánypárt hétfőn bejelentette, hogy belső vitára bocsátja NATO-politikáját az ukrajnai háború fényében. Tobias Baudin pártfőtitkár elmondta: úgy tervezik, hogy nyárig pontot tesznek a vita végére.

A kisebbségi kormányzást folytató svéd szociáldemokraták eddig következetesen elutasították a NATO-csatlakozás lehetőségét, arra hivatkozva, hogy az el nem kötelezettség eddig jól szolgálta a svéd érdekeket.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök és szociáldemokrata pártelnök március végén kijelentette, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem zárja ki, hogy Svédország csatlakozzon az észak-atlanti katonai szövetséghez.

A svéd szocdemek korábbi hozzáállása elutasító volt

A Svéd Szociáldemokrata Párt hagyományosan ellenzi az ország NATO-tagságát. A párt a legutóbbi kongresszusán újra megerősítette ezt az irányvonalat. Azonban a kormányfő öt hónappal a választások előtt bejelentette, kész változtatni az eddigi politikán. A választásokon valószínűleg központi szerepet fog játszani a NATO-tagság kérdése.

Finnországhoz hasonlóan Svédország sem tagja a NATO-nak, és hivatalosan egyik katonai tömbhöz sem tartozik. Ennek ellenére Stockholm az észak-atlanti szövetség partnerének számít, és a hidegháború befejezése után felhagyott a szigorú semlegességgel.

Az ukrajnai invázió miatt a NATO-tagság támogatottsága majdnem megduplázódott a skandináv országokban, és Svédországban közel ötven százalékra, Finnországban pedig hatvan százalékra nőtt. A csatlakozást ellenzők aránya 20-30 százalék körülire csökkent.

A kérdés a szeptember 11-én esedékes svéd parlamenti választások egyik fő kampánytémájának ígérkezik.

A konzervatívok lépnének

A konzervatív Ulf Kristersson, a jobboldali ellenzék vezetője bejelentette, hogy benyújtaná a csatlakozási kérelmet, ha pártja többséget szerezne a svéd parlamentben. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták (SD), amely a harmadik helyet szerezte meg a 2018-as választásokon, szintén nyitott a NATO-tagságra.

Eközben Sanna Marin finn miniszterelnök egy hosszú rádióinterjúban a NATO-tagság előnyeit ecsetelte vasárnap. Bár Marin nem foglalt egyértelműen állást a csatlakozás kérdésében, rámutatott, hogy egyetlen rendszer sem nyújt olyan biztonsági garanciákat, mint az észak-atlanti szövetség.

Helyi sajtójelentések szerint Helsinki már májusban vagy júniusban benyújthatja csatlakozási kérelmét.

(MTI)

Nyitókép:  YouTube

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak szólok
2022. április 12. 21:55
A finnek megmutatták az oroszlán körmeiket 1944-ben, kalapot emelek előttük. De az már régen volt, ma már a jólétben ők sem akarnának harcolni. A svédek nem szeretnek háborúzni, még magukat sem szívesen védenék. Ezt fényesen bizonyították már 1808-ban, amikor Oroszország megtámadta Svédországot és elragadta tőle Finnországot. Most sem a legélesebb kés lenne a NATO fiókjában, a bátor hollandokkal együtt. Ez utóbbiak fényesen kimutatták bátorságukat Srebrenicában Radko Mladic csapataival szemben. Szóval ez nem változtatná meg a nemzetközi erőegyensúlyt.
Dezsőke
2022. április 12. 20:08
nagy őrültség lenne a világhatalmi (biztonsági) egyensúlyt megbillenteni. komoly következményekkel járhatna.
foldizs
2022. április 11. 19:46
"Az oroszok nem fogadnák el Finnországot NATO tagnak." :D :D Jó, hogy nem az oroszok népszavaznak arról, hogy Finnország belépjen-e valahová vagy sem... ez kb olyan mint azt mondani, hogy Oroszországnak joga lett volna megtámadni Magyarországot, amikor az belépett a NATO-ba. Pedig ugye a háború előtt kihirdették, hogy az 1997 előtti határokat kell visszaállítani. Mégsem hallottuk Szijjártótól, hogy Putyin ne pofázzon bele Magyarország ügyeibe. Mert ugye ilyenkor ő kussol a "Barátságért".
jánosbácsi
2022. április 11. 18:03
Oroszország óva intette Finnországot és Svédországot a NATO-csatlakozástól – írja a BBC. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt hétfőn, hogy a NATO „nem az a fajta szövetség, amely biztosítja a békét és a stabilitást, a bővítése pedig nem fog további biztonságot nyújtani az európai kontinensnek”. Erre mit lép a magyar kormány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!